Lifestyle

De vuile waarheid: zo komen parasieten in het zwembad

1 ©UNKNOWN

Hoewel het risico op besmetting met maag-darminfecties in goed onderhouden zwembaden beperkt is, moeten parasieten nog steeds beter geweerd worden uit het water. Daarom gingen onderzoekers van de universiteit van Arizona na hoe ze precies in het water terechtkomen en wat we kunnen doen om dat te verhelpen.

De befaamde 'reizigersdiarree', veroorzaakt door cryptosporidium in het water, blijkt in de drukke zomerperiode toch een probleem. Crypto is een microscopisch kleine parasiet die in staat is dagen te overleven, zelfs in zwembaden met voldoende chloor. Een besmetting met dit 'beestje' zorgt voor hevige buikloop.

Vuile waarheid
"Naast zweet, zonnemelk en urine, wordt het probleem vooral veroorzaakt door 'toevallige ontlasting' (AFR of accidental fecal releases), iets wat regelmatig voorkomt, zeker wanneer er veel kinderen in het water zijn", verklaart microbioloog Charles Gerba. Gemiddeld zouden recreationele zwemmers zo'n 0,14 gram uitwerpselen lossen tijdens het zwemmen, samen met 50 milliliter urine en een liter zweet per uur.

Aanpak
Om te beginnen moeten ouders hun kinderen minstens 1 keer per uur uit het water halen voor een bezoekje aan het toilet. Bovendien wordt ook het nut van het douchen vóór het zwemmen nogmaals benadrukt, liefst zelfs met een beetje zeep. Tot slot kan je zelf ook uitkijken of er 'stront aan de knikker' is, vooraleer je in het water duikt. Wanneer je de bodem van het zwembad niet kan zien of een schuimende rand opmerkt, kan je maar beter een alternatief zoeken om af te koelen.