Film

Nieuwe haatfilm over de profeet zorgt voor hoger terreuralarm in heel België

1 ©UNKNOWN

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken vraagt extra waakzaamheid van alle politiediensten omdat er volgende week vrijdag een nieuwe anti-islamfilm verschijnt. Het terreurorgaan OCAD verhoogde het dreigingsniveau naar drie of 'ernstig'.

In een vijf minuten 'The Innocent Prophet' durend promotiefilmpje op internet kondigt een in Spanje wonende Pakistaan de release aan van een nieuwe anti-moslimfilm. Imran Firasat noemt zichzelf een ex-moslim en belooft 'de smerige waarheid te onthullen over de profeet Mohammed'.

"De trailer kan als islamofoob worden ervaren", bevestigt Peter Mertens van het Crisiscentrum, dat de regering bijstaat in de noodplanning en het beheer van crisissituaties. "Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) heeft een evaluatie gemaakt en beslist het dreigingsniveau te verhogen naar het derde van vier niveaus, dat is ernstig. Wij hebben intussen alle politiediensten van het land daarvan op de hoogte gebracht en gevraagd extra waakzaam te zijn."

Volgens Mertens zal het grote publiek van die maatregel voorlopig weinig tot niets merken. "Het OCAD evalueert het dossier wel continu. Mocht het nodig blijken, dan kan de vraag tot waakzaamheid aangevuld worden met verder te treffen veiligheidsmaatregelen", zegt Mertens.

De trailer van de nieuwe anti-islamfilm The Innocent Prophet onthult weinig maar zal alvast geen bewieroking van de islam zijn. Maker Imran Firasat zegt dat hij met de film het echte gezicht van de islam wil tonen. Intussen toont de trailer beelden van aanslagen op de WTC-torens in New York, op de dubbeldeksbussen in Londen en op de treinen in Madrid.

Firasat zegt dat hij de film maakt in het Engels, Spaans en Hindi. Hij plant ook een Arabische versie. De maker geeft toe dat hij de mosterd haalde bij Innocence of Muslims, de film die de profeet Mohammed portretteerde als een vrouwengek, een homoseksueel, een pedofiel en een bloeddorstige bruut. In september zorgde deze prent voor protesten en rellen waarbij meer dan dertig doden vielen in het Midden-Oosten, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens in Libië.

Firasat zegt dat de nieuwe film er precies komt door diens dood. "Ik besliste een film te maken toen ik hoorde dat de VS-ambassadeur gedood was. Ik zei: oké, jullie (moslims, bjm) gebruiken geweld, maar wij zullen blijven films maken. Op een dag moet een van ons verliezen."

Ook in ons land kwamen toen misnoegde moslims op straat tegen het beledigende internetfilmpje. In Antwerpen pakte de politie meer dan 250 heethoofden op.

De vorige anti-islamfilm Innocence of Muslims was aanvankelijk gedoemd een obscuur bestaan te hebben gekend. Het was pas toen Terry Jones, een dominee uit Florida, reclame maakte over de film dat het hek van de dam was. Jones raakte bekend toen hij in maart 2011 een koran verbrandde in zijn kerk in Gainesville. Het protest dat daarop ontstond in Afghanistan kostte het leven aan twaalf medewerkers van de Verenigde Naties.

Intussen werpt Jones zich opnieuw op als grote promotor van de nieuwe prent The Innocent Prophet. Firasat maakt alleszins ook gretig gebruik van Jones' naam in de trailer. Jones van zijn kant liet zich wel al ontvallen in een interview dat hij hoopt dat de nieuwe film niet zal uitmonden in geweld en dood. "We zouden het betreuren als radicale moslims de film misbruiken als een excuus voor hun eigen gewelddadige agenda", aldus Jones.

"Het is onduidelijk hoe de reacties op de nieuwe film zullen zijn. Dat is niet te voorspellen", zeggen onze veiligheidsdiensten. "Maar de recente geschiedenis leert ons dat de reacties heftig kunnen zijn. We kunnen het niet riskeren om de zaak niet op de voet te volgen."

Voor zover bekend is België het eerste land waar de veiligheidsdiensten ook al effectief stappen zetten met het oog op de release van de film.