Mollig naar de Oscars: Octavia Spencer & Melissa McCarthy

6 ©UNKNOWN

Het blijft een minderheid in Hollywood: vrouwen met een beetje (veel) pak aan. Queen Latifah was jarenlang de enige die op de rode loper rondliep. Vandaag is er meer talent: Gabourey Sidibe deed het enkele jaren terug voor de film 'Precious' en dit jaar zijn er maar liefst twéé mollige genomineerden: Melissa McCarthy ('Bridesmaids') en Octavia Spencer ('The Help'). Deze vrouwen schitteren niet enkel op het witte doek, maar ook op de rode loper. Al zijn ze de eerste om toe tegeven: 'Gemakkelijk is het niet'.

Christina Hendricks vindt maar moeilijk jurken én ontwerpers die er willen maken. ©GETTY
Deze Emmy-jurk ontwierp Melissa McCarthy zelf omdat ze niets anders vond. ©UNKNOWN
Octavia Spencer in een jurk van haar favoriete ontwerper Tadashi Shoji. ©UNKNOWN
Een ontwerp van Tadashi Shoji. ©REUTERS

Het was Christina Hendricks ('Mad Men') die enkele jaren geleden uitviel naar ontwerpers: dat ze wel bejubeld werd om haar zandloperfiguur maar dat niemand een jurk voor haar wilde maken. Christina is terecht trots op haar figuur, en wil op de rode loper net zo schijnen als in de retroserie zelf zonder te moeten teruggrijpen naar de kledij uit die periode. Met wisselend succes: jaren '50 kledij was duidelijk veel 'vergevingsgezinder' dan de moderne kledij.

Eigen collectie
Een frustratie die Melissa McCarthy herkent: "Het is onmogelijk om modieuze kleren te vinden als je niet de standaardmaten hebt." Dus deed de actrice wat de andere actrices ook doen als ze hun gading niet vinden: ze lanceerde een eigen kledinglijn.

Het keerpunt was de zoektocht naar een jurk voor de Emmy Awards eind 2011. "Ik vond niets dat me flatteerde, en dus ontwierp ik mijn eigen jurk." Niet ongekwalificeerd: Melissa volgde mode voor ze in stand up comedy terecht kwam. Met de hulp van ontwerper Daniella Pearl, straalde Melissa in haar eigen jurk op de rode loper.

Of dat voor de Oscars ook het geval is, is nog afwachten. Melissa zelf houdt de lippen alvast stijf op elkaar, al wou ze wel kwijt dat ze haar jeugdvriend en schoenenontwerper Brian Atwood om raad heeft gevraagd.

Twee designers
Minder strijdbare geluiden bij Octavia Spencer, al heeft ook zij het niet altijd gemakkelijk gehad. 'The Help'-actirce heeft dan ook minder extreme rondingen dan Christina en minder kilo's dan Melissa. Ze is ook terug vermagerd, en wil naar eigen zeggen nog zo'n 7 kilo kwijt. "Daarna is het wel weer genoeg geweest". Geen Scarlett Johansson of Sophie Dahl-move voor Octavia dus, en dat is maar goed ook: hun carrières zakten als mislukte soufflés in elkaar toen ze de Hollywoodmaten bereikten.

Twee plus size-designers
Deze actrice heeft dan ook iets om op terug te vallen: ontwerpers die jurken maakt die haar op het lijf geschreven zijn: Tadashi Shoji en David Meister. Octavia draagt hun ontwerpen zowat altijd, en ze werken ook weleens samen met Melissa Mccarthy.

David Meister kan op meer fans rekenen, en kleedt ook Hollywoodsterren met een meer standaardfiguur zoals Maya Rudolph, Jane Lynch en Jennifer Hudson, voor ze vermagerde. Ook Stacey Keibler was ooit vaste klant bij Meister, maar nu ze aan de arm van George Clooney flaneert zien ook de grote modehuizen haar staan.

Voorspelbaar
Vooral Tadashi Shoji draagt haar voorkeur weg: dat maakt Octavia's rodeloperstijl stabieler dan die van Melissa bijvoorbeeld (die meer missers heeft), maar ook voorspelbaarder: niet zelden zijn jurken doorslagjes van een vorige look.

Aan 'The Daily Beast' vertelt Octavia dat ze trouw blijft aan de ontwerpers die haar kleren wilden lenen nog voor ze beroemd werd en prijzen won. "Sommige ontwerpers kruipen nu in het zand, maar ze waren er niet toen ik ze nodig had."

Voor de toekomst is het uitkijken naar Amber Riley: ook deze Glee-ster heeft een voller figuur en legde tot nu toe een evenzeer quasi foutloos rodeloperparcours af.

Figuurcorrigerend ondergoed
Toch voelen ook Octavia en Melissa de hete adem van Hollywoodperfectie in hun nek. Dus doen ze wat normale vrouwen ook doen: figuurcorrigerend ondergoed dragen.

De twee actrices hebben veel steun aan elkaar, en delen ervaringen. Op de Screen Actor Awards, toen Octavia naar eigen zeggen 'drie spanx'en' droeg, deelden de twee nog het ongemak van het figuurcorrigerend ondergoed. "Toen ik haar tegenkwam, moest het eruit: 'Oh my God, Melissa, ik ga sterven. Die Spanx wurgen me. 'Ik weet het', antwoordde ze, 'Ik heb de mijne net uitgedaan in de toieltten!", bekende Octavia aan 'The Hollywood Reporter'.

Spanx of niet: de dames zullen uiterst glamoureus voor de dag komen op de rode loper van de Academy Awards. Spannend wordt het sowieso: de vriendinnen zijn beide genomineerd in de categorie 'beste vrouwelijke bijrol' en nemen het dus op tegen elkaar. Het ziet er slecht uit voor Melissa, want Octavia won tot nu toe zowat alles.

Hun voorbije rodeloperhits (en -missers) vallen te bewonderen in bijhorende fotoreeks. (edp)

Gabourey Sidibe ('Precious') en Glee-ster Amber Riley. ©UNKNOWN