Vijfde Boekenleeuw voor jeugdauteur Bart Moeyaert

2 Bart Moeyaert ©Photonews

Auteur Bart Moeyaert heeft met het boek 'De Melkweg' voor de vijfde keer de Boekenleeuw gewonnen, de prijs voor het beste jeugdboek. De Boekenpauw, voor het mooist geïllustreerde jeugdboek, gaat naar Leo Timmers. Er worden ook vier eervolle vermeldingen uitgedeeld.

©UNKNOWN

"De Melkweg is een boek dat, bijna ongemerkt, bulkt van het vakmanschap", zo meldt het juryverslag over het werk dat de Boekenleeuw gewonnen heeft. "Dit is literatuur, grote literatuur, voor kleine en grote mensen: verrassend en mooi geformuleerd (...) en bovendien meesterlijk opgebouwd, zin na zin." Moeyaert won de prijs eerder al in 1992, 1996, 2002 en 2004. Hij krijgt als laureaat een bedrag van 2.500 euro.

De jury bekroont daarnaast nog twee auteurs met een Boekenwelp. Die eervolle vermelding gaat naar Paul Verrept ('Kleine Pieter deed open') en Siska Goeminne ('Kleine Man en God').

Vleugje romantiek
De Boekenpauw voor het best geïllustreerde kinderboek gaat dan weer naar Leo Timmers voor 'Boem'. "Knap hoe hij met zo goed als geen tekst toch een grappig verhaal vol schwung en beweging en zelfs een vleugje romantiek weet te vertellen", aldus de jury. "In elke illustratie komen verschillende kleinere verhalen aan bod, met precies op het juiste moment kleine weerhaakjes die de lezer op een plagerige manier uit het ritme halen." Ook Timmers ontvangt een geldprijs van 2.500 euro.

De Boekenpluim, een eervolle vermelding, is weggelegd voor Pieter Gaudesaboos ('Mannetje Koek schrijft een boek - Martha') en Pieter Van Eenoge ('De dokter en het leger van Davy').