Expo

N-VA voelt niks voor Antwerpse stadsdichters

1 Zal Bernard Dewulf de laatste stadsdichter van Antwerpen zijn? Als het aan de N-VA ligt wel. ©BELGA

De N-VA heeft, bij monde van fractieleider André Gantman, in de gemeenteraad aangestuurd op het afvoeren van het stadsdichtersschap in Antwerpen. Dat schrijft de krant Gazet Van Antwerpen. Cultuurminnend Antwerpen mag zich weer schrap zetten.

Na Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen en Peter Holvoet-Hanssen draagt Bernard Dewulf nu de titel van stadsdichter van Antwerpen. De vraag is: voor hoe lang nog en zal Dewulf de laatste zijn? N-VA'er André Gantman vindt immers dat de schrijvers en dichters die nu de titel 'stadsdichter' krijgen, beter kunnen ingezet worden bij de taalintegratie van anderstalige nieuwkomers. "Te pas en te onpas hoor ik schrijvers zeggen wat zou moeten gebeuren", stelde hij in de gemeenteraad. "Ik zou liever hebben dat zij op het terrein contact legden met nieuwkomers. Dat zij hen laten kennismaken met de waarde en betekenis van Vlaamse literatuur. Een taal leren is meer dan erin slagen zich te behelpen aan een stadsloket of in de supermarkt."

"Schaf het stadsdichterschap af en engageer deze schrijvers om nieuw inzicht te geven in de geschiedenis van de Vlaamse literatuur, in wat zij nu schrijven. Ik kan mij niet inbeelden dat zij op zo'n voorstel negatief zouden reageren", klonk het nog.

Huiswerk maken
Voormalig stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen zegt aan de Gazet Van Antwerpen dat hij zich persoonlijk beledigd voelt door de woorden van Gantman: "Naast stadsgedichten maakte ik ook gedichten van 't stad, met Hobokenaars van een verschillende origine, met allochtone jongeren van meerdere Deurnse scholen, met anderstalige Berchemse jongeren. Vandaag doe ik dat nog steeds. Het lijkt mij dat meneer Gantman zijn huiswerk moet maken. Hij heeft duidelijk geen voeling met wat in het verleden reeds gebeurde en vandaag nog steeds gebeurt is in de stad."

Zo lijkt er een nieuwe oorlog tussen cultuurminnend Antwerpen en de N-VA in de maak. Begin december nog werd Bart De Wever op de radio gevraagd naar zijn mening over het voorstel van kunstencentrum Behoud de Begeerte, dat de naam van het Pieter De Coninckplein wou vervangen met de naam van Herman De Coninck, de dichter die overleed in 1997. De Wever noemde het "een idioot voorstel". Daarop haalde schrijver Tom Lanoye in een opiniestuk scherp uit naar De Wever.