De eerste recensies van Dan Browns 'Inferno'

6 ©EPA

Het nieuwste boek van bestsellerauteur Dan Brown is vandaag wereldwijd verschenen. De verwachting is dat miljoenen exemplaren van 'Inferno' verkocht zullen worden. De eerste recensies: "Pagina's vliegen voorbij" in "Browns slechtste roman tot nu toe".

©EPA

Volkskrant-verslaggever Rolf Bos is het boek aan het lezen. "Het verhaal heeft dezelfde ingrediënten als zijn vorige boeken. Er is weer veel gepuzzel en er wordt veel achtervolgd. Het leest als een trein."

"In het begin van het boek wordt hoofdpersoon Robert Langdon wakker in een ziekenhuis in het Italiaanse Firenze, hij heeft geen idee hoe hij daar is beland", vertelt Bos. "Als snel verschijnt een vrouw die hem wil vermoorden, wat uitmondt in een race door Firenze. Net als de vorige verhalen moet de symbooldeskundige allemaal puzzels oplossen."

Puzzelaar
'Inferno' zal niet het beste boek zijn dat Bos dit jaar leest. "Dan Brown is niet een geweldig groot schrijver, maar wel een puzzelaar. Samen met de lezer moet de hoofdpersoon raadsels oplossen aan de hand van verborgen boodschappen. Mensen die normaal gesproken geen boeken lezen, lezen deze boeken wel. Dat is ook de kracht van Brown."

De Britse krant The Guardian is positief. "Het boek onthult een smakelijke cocktail van hoge cultuur en platte actie", vertelt recensent Steven Poole. "Browns proza behoudt zijn geliefde originaliteit en is ontworpen met een wonderlijke doelmatigheid. De pagina's vliegen voorbij."

©ANP

Volgens Monica Hesse, boekrecensent van de Washington Post, is het inmiddels duidelijk wat Brown kan. "Net als bij Browns andere werken is het leuker om 'Inferno' te lezen wanneer je accepteert dat ieder weetje in het boek waar is. Brown is op zijn best wanneer hij lezers laat geloven dat stoffige boeken en muffe passages dekmantels zijn voor eeuwenoude, wereldwijde samenzweringen. Genoeg van dat in 'Inferno'."

"Op andere momenten lijken die muffe passages echter op een vertelling uit een reisgids", zegt Hesse. "Zoals wanneer Langdon tijdens een levensbedreigend moment even pauze neemt om over de geschiedenis van een brug na te denken. (..) Het is alsof iemand een mysterie probeert op te lossen terwijl hij naar een zo'n audiotour luistert."

Dan Brown. ©AP

Slechtste ooit
Boekrecensent Jake Kerridge van de Britse krant The Telegraph is minder enthousiast over 'Inferno'; hij geeft het boek twee sterren. Volgens Kerridge is 'Inferno' Browns slechtste roman tot nu toe.

"Als stylist wordt Brown beter en beter: waar hij ooit verschrikkelijk was, is hij nu gewoon erg slecht", schrijft Kerridge. "Zijn proza wordt gekenmerkt door onnauwkeurigheid, waardoor de lezer zich niet betrokken voelt in het verhaal."

"Ik merk dat Brown met 'Inferno' voor het eerst gericht is op een strakker, beter boek. Een verhaal dat meer geïnteresseerd is in de echte wereld, verlangend om te ontsnappen uit de gevangenis van Browns pleonasme", aldus de recensent. "Maar uiteindelijk is dit zijn slechtste boek. Browns ambitie overtreft hier zijn vermogen."

Kenmerkend
"'Inferno' leest meer als een roman dan als een script voor een thriller", schrijft recensent An Wilson van de Financial Times. "Brown geeft ons een aantal van zijn kenmerkende plotwendingen: mensen van wie je dacht dat ze slechteriken waren, blijken onschuldig te zijn, en vice versa. Het verhaal is een soort achtervolging waarin de professor van de ene naar de andere plek raast, waar de dode maniak aanwijzingen heeft achtergelaten."

©AP
©ANP