Economie

Zuidoost-Azië neemt maatregelen om prijs rijst te stabiliseren

1 ©UNKNOWN

De ministers van Handel van de ASEAN, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen, hebben beslist om maatregelen te nemen om de rijstprijzen te stabiliseren en om de productie te verhogen. De ministers waren bijeengekomen in Jakarta, waar ze overeengekomen zijn om elkaar te helpen om het hoofd te bieden aan de wereldwijde voedselcrisis.

Export onder voorwaarden
De tien landen van de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen "zullen elkaar helpen met het oog op het stabiliseren van de voedselprijzen. Ze zullen geen maatregelen nemen die mogelijk de prijs van rijst kunnen destabiliseren", verklaarde de Indonesische minister van Handel, Marie Elka Pangestu, op radio Elshinta. "De rijstprijs stabiel houden, blijft dé prioriteit", beklemtoonde de minister. De ministers van de ASEAN beslisten dat de export van voedingsmiddelen voortgezet mag worden, op voorwaarde dat aan de binnenlandse behoeftes is voldaan. Thailand bijvoorbeeld heeft productieoverschotten en zal zijn export niet stopzetten. In Indonesië volstaat de eigen productie om aan de binnenlandse behoeften tegemoet te komen, maar daar zijn geen overschotten om te exporteren, deelde de minister mee.

Productie verhoogd
De tien ministers van Handel zijn ook overeengekomen om de productie te verhogen. Over dat punt zal opnieuw gepraat worden tijdens een vergadering van de ministers van Landbouw van de ASEAN. Rijst is een basisvoedingsmiddel in Zuidoost-Azië en de export van die regio heeft een cruciale impact op de prijs van rijst wereldwijd. De landen in Zuidoost-Azië zijn goed voor 50% van de wereldwijde rijstexport.

Tot de ASEAN behoren Thailand (de grootste rijstproducent ter wereld), Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Vietnam, Brunei, Laos, Cambodja en Myanmar (het vroegere Birma). (belga/bf)