Economie

Voorlopig geen grote Belgische onthullingen belastingontduiking

1 De Britse Maagdeneilanden zijn een geliefde locatie voor belastingontduikers. ©VMMA

De door Le Soir voor vanavond aangekondigde publicatie van Belgische belastingontduikers blijft voorlopig beperkt tot enkele intialen van 'gewone' Belgen. Onderzoeksjournalisten van het 'International Consortium of Investigative Journalists' (ICIJ) uit Washington kwamen de gegevens op het spoor van tienduizenden offshore-bedrijven op belastingparadijzen, waaronder een honderdtal Belgische.

Le Soir schrijft vanavond dat enkele Belgen bevestigd zouden hebben en anderen niet bereikbaar waren. Zo zei een desgevraagde zelfstandige uit Merelbeke dat hij "het wel degelijk is, maar dat de onderneming niet meer bestaat en in feite nooit bestaan heeft". Ook een bedrijfsleider uit Ukkel bevestigde. Verder haalt de krant de initialen aan van een zekere SVDB uit Brakel, FT uit Koksijde, M uit Antwerpen, GI uit Antwerpen, WD uit Schoten en JVV uit Zottegem. Daarnaast zouden er ook personen op de lijst staan uit onder meer Hannuit, Dinant, Waterloo en Elsene. Volgens de krant "Belgen met comfortabele maar geen uitzonderlijke inkomens".

Le Soir-journalist Alain Lallemand kondigde eerder vandaag aan dat Antwerpse diamantairs bij de voornaamste betrokkenen zijn op de lijst met offshore-bedrijven en particulieren op belastingparadijzen.