Economie

Soja ongezien duur

1 ©BELGA

Speculatie op aanhoudend slechte oogstvooruitzichten in de Verenigde Staten drijft de prijs voor sojabonen tot recordhoogtes. Op de beurs van Chicago piekte de prijs op 17,605 dollar (14,05 euro) voor een schepel (ongeveer 27 kilogram) met levering in november. Ook de graanprijs ging de hoogte in.

Sinds begin vorige week is de sojaprijs met meer dan zes procent gestegen, zo schat de Commerzbank. Na een periode van extreme droogte in de VS, heeft recente regenval in het Midwesten nauwelijks verbetering gebracht in de vooruitzichten. Ook de komende week zal er weinig of geen regen vallen in delen van de landbouwgebieden van centraal-Iowa en Illinois.

De VS zijn de grootste producent van soja, en volgens de Amerikaanse landbouwvereniging zal de Amerikaanse productie dit seizoen uitkomen op 2,6 miljard 'bushel' in plaats van het verwachte 2,69 miljard 'bushel'.

De vraag naar soja blijft tegelijkertijd sterk, en China, 's wereld grootste opkoper van soja, is van plan de import zelfs nog op te trekken, aldus informatie van Rabobank International. "Chinese kopers zijn niet de meest gevoelige voor prijsstijgingen", aldus Daron Hoffman van Rabobank International.