Economie

Sean Lennon en Rufus Wainwright op 'Occupy Wall Street'

Sean Lennon, zoon van, en Rufus Wainwright gingen gisteren de actievoerders van 'Occupy Wall Street' een hart onder de riem steken. Lennon en Wainwright waagden zich in een vlaag van ironie aan Madonna's 'Material Girl'. De protestactie tegen de uitwassen van de bank- en zakenwereld gaat de veertigste dag in onder de slogan '99 % vs 1 %'.

Pete Seeger
Het voorbije weekend bracht ook de Britse acteur-komiek Russell Brand een bezoek aan de '99%'-ers, en vorige vrijdag kregen de actievoerders in Manhattan bezoek van de 92-jarige folklegende Pete Seeger. Die had samen met Arlo Guthrie en Suzanne Vega een concert gegeven voor de vakbond van Verizon en na dat optreden besloot hij de 30 blokken naar Columbus Circle te voet op krukken af te leggen. Hij zong er onder meer 'We Shall Overcome', dat hij ooit nog voor Martin Luther King speelde, waarna het nummer uitgroeide tot de hymne van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Seeger groeide op in de crisisjaren na de crash van 1929. Samen met Woody Guthrie probeerde hij via liedjes arbeiders en boeren ervan te overtuigen lid te worden van een vakbond.

Willie Nelson
Eerder deze week betuigde ook countrylegende Willie Nelson zijn steun aan de 'Occupy'-beweging die in honderden steden in de VS navolging kent. Samen met zijn vrouw schreef Nelson een gedicht voor de actievoerders. (lb)