Background

Opel blaast 150 kaarsjes uit

4 ©Photonews

Ondanks een grote verkoopcrisis viert autofabrikant Opel vandaag haar 150-jarig bestaan. "We hadden een betere periode gewenst om onze verjaardag te vieren, want we hebben wat hobbels op de weg wat betreft de economie'', aldus topman Wolfgang Schäfer-Klug.

De Duitse autobouwer is er echter zeker van het dat ook over 25 jaar een volgend jubileum kan vieren. Het bedrijf investeert meerdere miljarden euro's in nieuwe producten. Het verwacht 23 nieuwe modellen en 13 nieuwe motoren op de markt te brengen. In oktober verschijnen de kleine terreinwagen Mokka en de stadswagen Adam in de showrooms.

Opels interimchef Thomas Sedran erkent dat het bedrijf ook door eigen fouten in de huidige crisis is beland. Enkele jaren geleden moest de Duitse regering nog reddingsplannen opstellen voor Opel.

Voor het jubileum kwamen 20.000 gasten naar het hoofdkantoor van moederbedrijf Adam Opel AG. Ze kregen daar een blik in de lange geschiedenis van het bedrijf.

Adam Opel begon in augustus 1862 in Rüsselsheim met de bouw van naaimachines. Later kwamen daar fietsen en motoren bij. Na zijn dood begon de fabriek ook auto's te bouwen, waarmee het tot de grootste producenten van Europa behoort. De firma is tegenwoordig onderdeel van het Amerikaanse General Motors. Het bedrijf heeft bijna 40.000 werknemers in tien fabrieken in Europa.

©GETTY
©GETTY
©GETTY