Economie

Nieuwe tv bedien je door te zwaaien en te spreken

Nieuwe tv's herkennen een uitgebreide reeks menselijke bewegingen zodat gebruikers door menuschermen kunnen navigeren door hun handen in de lucht te bewegen. Samsung en LG hebben dergelijke snufjes voorgesteld op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

De Magic Remote van LG. ©AP
Allo micro? Een gebruiker spreekt in de afstandsbediening. ©AP

De bewegings- en stemdetectie van Samsung werkt gelijkaardig aan de manier waarop je de Kinect-controller gebruikt op de Xbox 360-console, met een camera aan de bovenkant van het tv-scherm. Het is trouwens mogelijk de camera omhoog te draaien voor mensen die bezorgd zijn over hun privacy.

Eén vinger
Ook LG vernieuwt de manier waarop we het tv-toestel bedienen. De producent presenteert de Magic Remote, een bewegingsgevoelige afstandsbediening die werkt als een toverstok. Het nieuwe model reageert beter op spraak, en kan worden bestuurd met slechts één vinger. Het snufje laat je toe van zender te veranderen door cijfers in de lucht te schrijven.

Andere mogelijkheden
Samsung heeft ook een nieuwe afstandsbediening met een ingebouwde aanraakgevoelige trackpad, nog een manier om door menu's te navigeren. Aangezien de slimme tv-toestellen beschikken over integratie met Facebook, Twitter en YouTube, is het mogelijk tekst in te voeren met diverse toestellen, zoals een gesynchroniseerde smartphone, een draadloos toetsenbord of zelfs een virtueel toetsenbord met handbewegingen voor de camera. Je kan ook gewoon in de afstandsbediening zelf spreken, zoals je kan zien in de filmpjes.