Update

Nationale betoging verstoort busverkeer in Vlaanderen

1 ©BELGA

De vakbondsactie tegen de loonstop van de federale regering verstoort de dienstverlening van De Lijn in heel Vlaanderen. Ook het busverkeer in Brussel en Wallonië ondervindt hinder. De vakbondsactie start rond 11 uur aan het Brusselse Noordstation. Het ABVV en ACV verwachten in totaal een paar tienduizend demonstranten. Op het spoor is er vooralsnog geen hinder, maar de NMBS volgt de situatie nauwlettend op.

Het Brusselse openbaar vervoer is sterk verstoord. Iets meer dan de helft van de metrostellen rijdt en tien tramlijnen op de achttien rijden voor ongeveer 80 procent van hun normale frequentie. Van de 48 buslijnen zijn er een twintigtal verstoord.

Er rijdt eenn metro om de acht minuten op de lijnen 1 en 5, elke vier minuten tussen Weststation en Merode, alsook op lijn 6. De tramlijnen, 3, 4, 7, 19, 25, 39, 44, 51, 55 en 82 rijden voor 80 procent. Negentien buslijnen rijden aan 30 à 80 procent van de normale frequentie. Eén bus op twee rijdt op de lijnen 12, 34, 43, 49, 53, 66 en 88. De lijnen 13, 14, 20, 29 en 46 rijden voor 60 procent. Ongeveer een op de drie bussen rijdt op de lijnen 38, 48, 84 en 87, en drie op de vier op lijn 71.

Ook in Wallonië ondervindt de dienstverlening van openbaarvervoermaatschappij TEC aanzienlijke hinder door de nationale betoging.

In Vlaanderen hindert de vakbondsactie de dienstverlening van De Lijn. In Antwerpen is er grote hinder in de hele provincie. Zeven op de tien bussen zijn uitgereden. In de stad Antwerpen is de hinder groter, vooral het tramaanbod is er ernstig verstoord. Ook in de regio Mechelen is de hinder groter met ongeveer zes op de tien bussen die wel rijden.

Limburg
In de provincie Limburg doet de grootste hinder zich voor op de streeklijnen in de hele provincie en op het stadsnet Genk. Op de stadsnetten van Hasselt, Tongeren en Sint-Truiden verloopt de dienstverlening normaal.

Oost-Vlaanderen
In Oost-Vlaanderen rijdt twee derde van de bussen. Op het Gentse stadsnet zijn de werkwilligen verdeeld over de stadslijnen, zodat een zondagsdienst kan voorzien worden. In Aalst rijden alle stadslijnen en de helft van de streeklijnen. In Sint-Niklaas rijdt de helft van de stads- en de streeklijnen.

Vlaams-Brabant
In Vlaams-Brabant rijdt gemiddeld de helft van de bussen. In het Pajottenland rijdt ongeveer de helft van de bussen, in de regio Leuven (stad en streek) rijdt de helft, de regio Grimbergen rijdt driekwart van de bussen.

West-Vlaanderen
Globaal genomen wordt in West-Vlaanderen 70 procent van de ritten uitgevoerd. Op de stadsnetten van Brugge, Oostende en Kortrijk is er wel grote hinder: ongeveer de helft van de chauffeurs is er uitgereden. Bij de Kusttram is dat slechts 10 procent. Elders in de provincie is er lichte hinder.

Voor details over de hinder per lijn kunnen reizigers terecht op delijn.be.