Economie

Massa illegale medicatie in beslag genomen op Belgische luchthavens

1 (archieffoto) ©PHOTO_NEWS

Bij een internationaal gecoördineerde actie tegen namaakgeneesmiddelen en illegale geneesmiddelen, werden ook in België duizenden geneesmiddelen in beslag genomen. Bij een huiszoeking werden meer dan 20.000 capsules met stanozolol in beslag genomen, en ook op de luchthavens van Zaventem en Bierset werden duizenden eenheden onderschept.

Behalve een huiszoeking controleerde de douane in Zaventem bijna 18.000 postpakketten, waarvan er 94 in beslag genomen werden. Die pakketten, met onder andere 2.450 eenheden anabolica en 874 eenheden erectiestimulerende middelen, waren onder meer afkomstig uit India, China (en Hongkong) en Thailand, en bestemd voor Belgische kopers. Op de luchthaven in Bierset werden nog eens bijna 2.000 zendingen in transit gecontroleerd, met 8 inbeslagnames als gevolg. Die bevatten onder meer anabolica, navulflesjes met nicotine en vermageringsgeneesmiddelen. Die zendingen waren onderweg naar andere Europese landen (Italië, Nederland, Portugal), en waren afkomstig uit China en Hongkong.

Het doel van de actie is online criminele netwerken opsporen die namaakgeneesmiddelen en illegale geneesmiddelen aanbieden, en daaraan verbonden activiteiten zoals kredietkaartfraude. Daarnaast wil ze ook het publiek bewust maken van de mogelijke gezondheidsrisico's als ze geneesmiddelen via het illegale internetcircuit aankopen.

De speurders focusten opnieuw op drie aspecten van de illegale online handel: de provider van de internetsite, het elektronische betalingssysteem en de diensten die voor de aflevering zorgen.

Van 18 tot 25 juni namen goed honderd landen deel aan de actie, die de naam Pangea VI meekreeg. Over de hele wereld werden 58 arrestaties uitgevoerd en werden bijna 10 miljoen potentieel schadelijke en zelfs gevaarlijke producten in beslag genomen, waarvan de waarde op 41 miljoen dollar geschat wordt.