Economie

Hoogste toren ter wereld in Dubai is geopend

3 ©UNKNOWN

De emir van Dubai heeft de Burj Dubai feestelijk geopend, met 828 meter de hoogste toren ter wereld. Meer dan 1.000 veiligheidsfunctionarissen moesten de opening in goede banen leiden.

©UNKNOWN

De opening van de toren moet de aandacht even afleiden van de financiële problemen van Dubai. Vorige maand vroeg het emiraat uitstel van betaling voor 80 miljard dollar. Buurland Abu Dhabi moest bijspringen met een noodlening van 25 miljard dollar om de dringendste problemen aan te pakken.

Vastgoedimperium
De bouw van de Burj Dubai (de Dubai Toren) startte op het hoogtepunt van de economische boom, toen op Dubai de bomen tot in de hemel groeiden en de plaatselijke sjeiks een vastgoedimperium uitbouwden. Nu de toren af is, is de vastgoedbubbel in Dubai gebarsten.

Bij de opening vandaag kon dat de pret niet drukken. De toren kan een lijstje duizelingwekkende cijfers voorleggen (Lees ook: Dubai huldigt hoogste toren ter wereld in).

Toren van 1.600 meter
De opdracht voor de toren ging naar het architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill uit Chicago. "We hebben veel van de bouw van de Burj Dubai geleerd," zegt architect William Baker. "We weten nu dat het mogelijk is om een toren te bouwen van meer dan een kilometer hoog."

Buurland Saudi-Arabië droomt luidop van een Jeddah Toren van 1.600 meter hoog. Voorlopig laat de mondiale economische toestand weinig ruimte om aan de bouw van een toren van meer dan 1.000 meter te beginnen. (ee)

©UNKNOWN