Europa bereikt akkoord over begrenzing financiële speculatie

1 ©BELGA

Het Europees parlement en de lidstaten hebben gisterenavond een princiepsakkoord bereikt over nieuwe regels voor de financiële markten. De posities van een trader inzake grondstoffen zullen aan banden kunnen worden gelegd door de toezichthouder.

Sinds 2007 zijn de financiële markten al gebonden door de Mifid-richtlijn, maar door de crisis en de evolutie van die sector was een update nodig. Voornamelijk voor een betere omkadering van flitshandel, of high-frequency trading.

Het akkoord voorziet in een reeks maatregelen die moeten voorkomen dat er buitensporig wordt gespeculeerd met landbouwproducten en energie. Financiële dienstverleners moeten hun cliënten beter beschermen en mogen geen misleidende producten verkopen. De regels gelden zowel voor de beurzen als voor de alternatieve platformen (multilaterale tradingfaciliteiten), die de kop opstaken na de liberalisering van de financiële sector. Landen die gelijkaardige regels handhaven krijgen toegang tot de Europese markt.

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam is tevreden met de vooropgestelde aanpassing van de Mifid-richtlijn. Dit is een goed begin voor de strijd tegen de speculatie op voedselprijzen, stelt de organisatie. "Het gaat om een kwestie van leven of dood voor de miljoenen inwoners van ontwikkelingslanden."

De ngo betreurt wel dat de positielimieten niet zullen worden vastgelegd op Europees niveau.