Economie

België loopt jaarlijks 19 miljoen euro mis door daling Griekse interestvoet

1 ©REUTERS

Door de daling van de rente op leningen aan Griekenland zal België jaarlijks 19,5 miljoen euro aan inkomsten mislopen. Dat heeft de Franse managementschool Ieseg berekend op basis van de nieuwe Griekenland-deal die de ministers van Financiën van de eurozone hebben gesloten.

Samen met het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank maakten de ministers de voorbije nacht een batterij afspraken die Griekenland wat meer ademruimte moet geven om de openbare financiën duurzaam te houden. Zo is besloten om de rente op bilaterale leningen uit het eerste reddingsplan met één procent te verminderen.

300 politieagenten of honderden onderwijzers
België leende in het kader van dat eerste reddingsplan 1,94 miljard euro aan Griekenland. "De factuur voor België is een vermindering van de inkomsten met 19,425 miljoen euro per jaar", berekende Ieseg. Onderzoeksdirecteur Eric Dor stelt dat dit bedrag overeenstemt met de totale jaarlijkse loonkost van bijna 300 politieagenten of honderden onderwijzers.

Interestvoet
Bij de lancering van het reddingsplan in 2010 eisten de eurolanden een rente die 3 procent hoger lag dan de interbancaire rente. Dat niveau bleek echter te hoog om de schuldenberg onder controle te houden en de eurolanden zagen zich sindsdien al enkele keren gedwongen de voet te verlagen. Door de nieuwe deal ligt de interestvoet nog amper 0,5 procent hoger dan de interbancaire rente. Dor wijst er voorts op dat de ministers ook de Griekse risicopremie voor de garanties van de eurolanden voor het tijdelijke noodfonds EFSF hebben verlaagd.

De vorser trekt een parallel tussen de aanpak van Griekenland en die van Dexia, dat volgens hem "bijna geen" risicopremie meer moet betalen voor de overheidsgaranties. "Met het aanslepen van de financiële crisis begeven we ons op een pad waarbij de lidstaten gedwongen worden zich bloot te stellen aan enorme risico's zonder daarvoor een normale vergoeding te krijgen".