Economie

Bank of America treft miljardenschikking met Fannie Mae

2 Bank of America heeft een regeling getroffen in een geschil met hypotheekreus Fannie Mae. ©REUTERS

Bank of America heeft een schikking getroffen met hypotheekverstrekker Fannie Mae ter waarde van 3,6 miljard dollar, om claims rond de verkoop van hypotheken tussen 2000 en 2008 af te kopen. Dat maakte de op een na grootste bank van de Verenigde Staten bekend.

©GETTY

De overeenkomst heeft betrekking op een totaal van 1400 miljard dollar (1074 miljard euro) aan hypotheken, waarvan nog 300 miljard dollar uitstaat. Als onderdeel van de afspraken koopt Bank of America voor 6,75 miljard dollar hypotheken terug van Fannie Mae. Daardoor valt de winst voor belasting in het vierde kwartaal zo'n 2,7 miljard dollar lager uit dan voorzien.

In een afzonderlijke deal verkoopt Bank of America de rechten op het afhandelen van 2 miljoen hypotheken aan twee niet bij naam genoemde partijen. Met die rechten kunnen de kopers onder meer de maandelijkse aflossing ontvangen, belastingen en verzekeringspremies opzij zetten en rente afdragen aan de hypotheekverstrekker. Op de hypotheken in die deal staat nog 306 miljard dollar uit.