Economie

6,5 miljard euro voor wie ten onrechte uit huis werd gezet

1 ©GETTY

Een groep van tien grote Amerikaanse hypotheekverstrekkers betaalt in totaal 8,5 miljard dollar (6,5 miljard euro) om huiseigenaren te vergoeden die door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten ten onrechte uit hun woning werden gezet. De banken en de Amerikaanse overheid bereikten daarover een schikking.

De banken, waaronder Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo, betalen 5,2 miljard dollar aan hypotheeksteun en 3,3 miljard dollar aan directe betalingen voor huiseigenaren die verkeerd zijn behandeld. Er kwamen in de nasleep van de hypotheekcrisis veel klachten dat huizen onterecht in beslag waren genomen door de banken.

De betaling zal worden uitgekeerd aan meer dan 3,8 miljoen huiseigenaren die met executieverkopen te maken hadden in 2009 en 2010. Per persoon kan de vergoeding oplopen tot 125.000 dollar. Door de schikking komt een einde aan een onderzoek van foute huisuitzettingen op individuele basis, waardoor gedupeerden langer zouden moeten wachten op geld.

Eerder op de dag meldde Bank of America dat in een aparte zaak over hypotheekclaims een schikking werd bereikt van 11,7 miljard dollar met de hypotheekbank Fannie Mae.