Economie

"Basis voor onderhandeling met Griekenland gelegd"

1 ©EPA

De onderhandelingen over nieuwe hulpleningen voor Griekenland zijn afgelopen weekeinde gevorderd. Dat meldde de Duitse krant Die Welt vandaag op basis van bronnen rond de gesprekken.

De ministers van Financiën van de eurolanden zouden gisteren tijdens een telefonisch overleg de basis voor onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben gelegd, aldus de krant. Het overleg diende als voorbereiding van de vergadering van de ministers maandag in Brussel. Dan moeten zij het eens zien te worden over de uitbetaling van de volgende tranche hulpleningen voor Griekenland.

Vorige week maandag mislukte een vergelijkbaar overleg, vooral omdat het IMF en de eurolanden het niet eens werden over het tempo waarin de Griekse schuldenlast tot houdbare proporties moet worden teruggebracht. Het IMF vindt dat de eurolanden een deel van hun vorderingen op Griekenland moeten schrappen om dat land een betere uitgangspositie te geven. Veel eurolanden, waaronder Duitsland en Nederland, laten publiekelijk echter keer op keer weten daar niets in te zien.

Weerstand
Vorige week zou een voorstel voor schuldverlichting in 2015 zijn besproken door de Europese ministers. Op dat moment zou ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble hebben laten doorschemeren niet geheel tegen zo'n plan te zijn. Dit werd later echter weer ontkend door Berlijn. Door de grote weerstand tegen de voorstellen voor schuldverlichting zal zo'n plan morgen niet op tafel komen, aldus Die Welt.

De euroministers spreken morgen wel over andere mogelijkheden om de financiële problemen van Griekenland te verlichten. Zo is het een optie om de rente op eerder verleende noodkredieten te verlagen, kan de Europese Centrale Bank besluiten af te zien van winsten op zijn Griekse obligaties en kan Griekenland in staat worden gesteld een deel van zijn eigen schulden tegen dumpprijzen in te kopen.