Economie

"Akkoord over noodsteun aan Griekenland heel dichtbij"

1 Pierre Moscovici, hier in gesprek met Yannis Stournaras (r), Grieks minister van Financiën ©AP

De eurolanden zijn heel dichtbij een akkoord over de volgende ronde hulpleningen voor Griekenland. Dat heeft de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici gezegd.

"Ik denk dat wij heel dichtbij een oplossing zijn", zei de Franse bewindman op de Franse nieuwszender BFMTV. "Het zou onverantwoord zijn dat wij er morgen niet uitgeraken, gezien de inspanningen die door eenieder zijn gedaan."

Moscovici praat morgen met zijn collega's uit de andere zestien eurolanden over de mogelijkheid om Griekenland van de volgende tranche hulpleningen te voorzien. Het staat volgens hem nog niet vast dat er in Brussel een besluit valt. "Ik weet dat het mogelijk is en dat ik er één wil", zei de minister op de Franse televisie.

Griekse schuldenlast
Vorige week slaagden de eurolanden er tijdens een nachtelijke vergadering niet in overeenstemming te bereiken over de Griekse noodsteun. Het belangrijkste struikelblok is de houdbaarheid van de Griekse schuldenlast op langere termijn.

Morgen liggen naar verwachting gekeken andere opties op tafel om de financiële problemen van Griekenland te verlichten. Daarbij wordt gedacht aan lagere rentes op de eerder verstrekte noodleningen of een plan om de Grieken in staat te stellen een deel van zijn eigen schulden tegen dumpprijzen op te kopen van beleggers. De Europese Centrale Bank (ECB) zou ook een bijdrage kunnen leveren door af te zien van winsten op zijn Griekse obligaties.