Sport vergroot overlevingskans na kanker

Door: Ellen Provoost − 30/08/12, 16u27  − Bron: The Daily Mail

Kankerpatiënten kunnen het risico dat ze opnieuw ziekte worden halveren, dat blijkt uit tal van verschillende studies. Maar veel zijn hier echter niet van op de hoogte.

Toch ontbreekt het heel wat patiënten aan moed om fit te blijven, velen beschouwen hun dagelijkse activiteiten als voldoende beweging. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Mayo Clinic in Minnesota. Patiënten die een behandeling voor borst- of darmkanker hebben ondergaan, kunnen de kans om te hervallen met 50 procent beperken door regelmatig te sporten. Wie al actief was voor de diagnose, had meer kans zijn routine ook nadien vol te houden.    

Slechte begeleiding
Professor Andrea Cheville: "Dokters vertellen vaak patiënten dat sport belangrijk is. Maar velen zijn niet op de hoogte dat een passieve levensstijl kan bijdragen tot een grotere kwetsbaarheid voor kankersymptomen, waardoor het genezingsproces verstoord wordt. Heel wat mensen denken dat ze door te tuinieren of te poetsen aan voldoende beweging komen. Patiënten namen dit advies ernstiger wanneer het rechtstreeks van de oncoloog kwam, maar geen enkele van de dokters die meewerkten aan het onderzoek had dit diepgaand met hen besproken. De kankerpatiënten krijgen geen concreet advies over sport en hoe dit hun overlevingskans kan verbeteren."

Beweging verbetert de mobiliteit en sterkte, het voorkomt dat patiënten in een sociaal isolement terechtkomen, helpt een positief klimaat te scheppen en vermoeidheid als gevolg van de ziekte te bevechten. Dit onderzoek komt een dag nadat een onderzoek aantoonde dat dames met overgewicht slechtere vooruitzichten hebben bij borstkanker dan wie een normaal gewicht heeft. Overtollig lichaamsvet veroorzaakt hormonale veranderingen en ontstekingen die maken dat de tumor zich verspreidt en terugkomt.

mailIcon print | Meer bookmarks |
Aan het laden...