Zoektocht in grotten en mijnen naar vader die 1,5 jaar geleden zijn gezin afslachtte

Door: Koen Hellemans − 26/11/12, 06u41  − Bron: Daily Mail

Pleegde Xavier Dupont de Ligonnès zelfmoord na executie van zijn vrouw en 4 kinderen?

© photo news.

Meer dan anderhalf jaar nadat Xavier Dupont de Ligonnès in Nantes zijn gezin en twee honden executeerde en in de tuin begroef, is de vader van de uitgemoorde familie nog altijd spoorloos. Toch heeft de politie in Zuid-Frankrijk nu nieuwe sporen gevonden. In de buurt van Roquebrune-sur-Argens, waar hij in april 2011 kort na de vijfvoudige moord op zijn vrouw en vier kinderen het laatst gezien was, worden grotten en oude mijnschachten uitgekamd. Mogelijk pleegde Ligonnès zelfmoord en treffen de agenten daar nu pas zijn stoffelijke resten aan. Een andere piste is dat de gezinsmoordenaar met adellijke roots nog altijd ondergedoken leeft ergens in Frankrijk.

 • © reuters.
  In dit huis moordde Xavier Dupont de Ligonnès in april 2011 zijn hele gezin uit.
 • © afp.
  Zijn vrouw en vier kinderen werden in hun slaap geëxecuteerd.
 • © reuters.
  Aan dit hotel in de Var werd hij het laatst gezien.
 •  
  Ik denk dat ik een complex van meerderwaardigheid heb. Maar het is wel gebaseerd op de simpele vaststelling dat ik tot een groep van mensen behoor die intelligent en vastberaden zijn en in balans op geestelijk en lichamelijk vlak.
  Xavier Dupont de Ligonnès
 • © afp.

De vijfvoudige gezinsmoord schokte Frankrijk en geselt nog altijd de speurders. Begin april 2011 executeerde Xavier Dupont de Ligonnès zijn vrouw en vier kinderen en hun twee honden. Zijn vrouw Agnès (49) en zijn kinderen Thomas (21), Arthur (18), Anne (16) en Benoît (13) kregen allemaal een genadeschot in hun slaap en werden zorgvuldig begraven in de tuin. Pas enkele dagen later werden ze ontdekt.

Vroeger gewoond
De politie kwam Xavier Dupont de Ligonnès al snel op het spoor in het zuiden van Frankrijk. Nabij Roquebrune-sur-Argens was hij het laatst gezienaan een hotel en had hij ook zijn auto achtergelaten. Daar hield elk spoor wel op. Ondanks een internationaal aanhoudingsbevel kwam er nog nauwelijks schot in de zaak. Tot er enkele dagen geleden nieuwe sporen zijn opgedoken. Daarom heeft de politie nu beslist in de omgeving van Roquebrune (in de Var) grotten en oude mijnen te doorzoeken. Ook nabij Draguignan en Lorgues, waar het gezin enkele decennia gewoond had eind vorige eeuw, zijn zoekacties gepland.

Afgelegen wandelpaden
"We zullen de plaatsen die eerder al doorzocht werden, niet opnieuw uitkammen. Deze keer richten we ons op moeilijk toegankelijke plaatsen zoals grotten, oude mijnen en afgelegen wandelpaden", zegt een speurder. Mogelijk heeft Xavier Dupont de Ligonnès enkele dagen na de slachtpartij al zelfmoord gepleegd en zijn de agenten nu op zoek naar zijn stoffelijke resten. Speurders sluiten echter niet uit dat de dader van de vijfvoudige gezinsmoord nog altijd voortvluchtig is en zich schuilhoudt in een van de vele huizen van zijn uitgebreide en rijke familie. Die familie is van adellijke afkomst, vandaar zijn naam. Onder meer de 19de eeuwse dichter Lamartine behoort tot zijn voorouders en er stroomt ook koninklijk bloed door zijn aderen.

Intellectueel verheven
Ook intellectueel voelt zonderling Xavier Dupont de Ligonnès zich verheven. Dat blijkt onder meer uit mails die openbaar werden gemaakt. Hij beschouwde zichzelf als een prominent lid van de katholieke elite die "boven de massa verheven is". Zo schreef hij in die mails: "Ik denk dat ik een meerderwaardigheidscomplex heb. Zo kan je het noemen. Maar het is wel gebaseerd op de simpele vaststelling dat ik tot een groep van mensen behoor die intelligent en vastberaden zijn en in balans op geestelijk en lichamelijk vlak. Zulke mensen zijn zeldzaam in vergelijking met de massa. Mijn hele jeugd heb ik gewijd aan religie en geloof. Tot op zo'n hoogte dat ik niet zoals andere adolescenten rebelleerde of me liet gaan in drugsgebruik over rokkenjagerij."

Minnares
Dat laatste klopt niet helemaal, want De Ligonnès (die een aantal kleine interbedrijven runde) had ernstige financiële problemen. Zo dook er kort na de moorden een minnares op aan wie hij grote sommen geld had gevraagd.

mailIcon print | Meer bookmarks |
Aan het laden...