Update

Zeker 232 doden bij brand in Braziliaanse nachtclub

13 ©REUTERS

Door een brand in een nachtclub in Santa Maria, in het zuiden van Brazilië, zijn in de nacht van zaterdag op zondag 232 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de plaatselijke politie gemeld, aldus Braziliaanse media, nadat het bergen van lijken was beëindigd. Er vielen ook meer dan 200 gewonden, meldden de autoriteiten.

 
Het was vreselijk. De nooduitgangen waren onvoldoende
Slachtoffer discotheekbrand
©AP
©EPA
©AFP
©AFP
©EPA
©AFP
©AFP
©EPA

Het vuur zou rond 2 uur 's nachts ontstaan zijn in de nachtclub Kiss, toen een zanger van een groep een show opvoerde met Bengaals vuur. Hoeveel mensen toen in de club aanwezig waren, is nog onbekend. Sommigen spreken van wel 2.000 bezoekers. Er was een feest van studenten van de universiteit in Santa Maria aan de gang.

"Nooduitgangen op slot"
Er zijn berichten dat nooduitgangen van de discotheek op slot zaten. Iedereen probeerde daarom door één uitgang naar buiten te komen. Die deur zou in eerste instantie ook nog eens enkele minuten geblokkeerd zijn door bewakingspersoneel dat wilde voorkomen dat gasten zouden vertrekken zonder te betalen. Brandweermannen en omwonenden probeerden met grote hamers gaten in de muur van de discotheek te slaan om bij de slachtoffers te komen.

Giftige dampen
Er ontwikkelden zich zeer giftige dampen, en onder de fuifgangers kwam het tot een grote paniek. "Het was vreselijk. De nooduitgangen waren onvoldoende", zei een jongeman die de brand overleefde. Volgens brandweercommandante Sivlia Fucks is "verstikking de belangrijkste doodsoorzaak, omdat de jongeren, die in paniek waren, elkaar vertrapten". Pas tegen 7 uur 's morgens was de brand onder controle.

Honderden doden en gewonden
Bij de brand zouden 232 mensen zijn omgekomen, meldden lokale media op basis van de politie. Er vielen ook meer dan 200 gewonden. Het plaatselijke ziekenhuis heeft medische hulpverleners en artsen die niet aan het werk zijn opgeroepen te komen helpen. De stoffelijke overschotten zijn overgebracht naar een gemeentelijk sportcentrum.

Dilma annuleert werkreis
De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft haar bezoek aan de Chileense hoofdstad Santiago onmiddellijk afgebroken en gaat naar Santa Maria. Ze was in Chili voor een top van de EU en de Celac (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten). "Aan de bevolking van Santa Maria zou ik willen zeggen dat wij, in deze moeilijke tijden, voor hen klaarstaan", zei ze.

Santa Maria ligt circa 1.600 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Brasilia, in de deelstaat Rio Grande do Sul. De stad telt zo'n 265.000 inwoners.

Eerdere discotheekbranden
De discotheekbrand die er plaatsvond is een van de dodelijkste sinds 2000. Op 25 december 2000 kwamen 309 mensen om bij een brand die een commercieel complex en discotheek in het Chinese Luoyang in de as legde. Vier jaar later, op Oudejaar, maakte een brand 194 doden en 375 gewonden in Buenos Aires. Bijna 2.000 jongeren woonden daar een rockconcert bij. Een derde grote brand eiste op 5 december 2009 155 levens in een nachtclub in de Russische stad Perm. Ook daar was de brand te wijten aan vuurwerk.

©BELGA
©AFP
©EPA
©UNKNOWN