Buitenland

VS-troepen poseren met mensenresten Afghaanse opstandelingen

De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, heeft het gedrag veroordeeld van Amerikaanse soldaten die zich gefotografeerd hebben met de stoffelijke resten van Afghaanse opstandelingen. De foto's zijn in de Amerikaanse krant Los Angeles Times verschenen.

Amerikaanse soldaten urineren op dode talibanstrijders. Dit schandaal dateert van januari. ©REUTERS
Amerikaans militair Robert Bales schoot 17 Afghaanse burgers dood in maart. ©EPA

"De beelden geven geenszins de waarden of het professionalisme weer van de overgrote meerderheid van de Amerikaanse troepen die vandaag in Afghanistan dienen", betreurde de chef van het Pentagon. Hij is ook ontgoocheld dat de Amerikaanse krant de beelden heeft gepubliceerd. De Los Angeles Times onthulde vandaag dat militairen zich in 2010 in het zuidoosten van Afghanistan met stoffelijke resten van Afghaanse kamikazes en lijken van opstandelingen hadden gefotografeerd.

Voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan is dit het vierde schandaal in minder dan vier maanden tijd. In januari dook een video op waarop Amerikaanse soldaten op dode taliban-strijders urineerden. In februari werden op een Amerikaanse basis exemplaren van de Koran verbrand. In maart bracht een Amerikaanse soldaat - volgens getuigen een groep Amerikaanse soldaten - zeventien Afghaanse burgers, onder wie vrouwen en kinderen, om het leven.

Panetta, die in Brussel deelneemt aan een NAVO-bijeenkomst van de defensieministers, zei dat betrokken militairen een tuchtsanctie riskeren en zich voor het Amerikaanse militaire gerecht zullen moeten verantwoorden. Hij wees ook op het "gevaar dat de beelden door de vijand gebruikt worden om geweld tegen Amerikaanse en Afghaanse soldaten uit te lokken".

Bekijk de foto's hier.