Buitenland

Turkije wil immuniteit voor imams

2 ©UNKNOWN
De Turkse premier Erdogan wordt ervan beschuldigd een Islamisering in zijn land te willen doorvoeren. ©UNKNOWN

De Turkse regering wil de door de religieuze autoriteiten aangestelde imams voortaan een beperkte immuniteit voor strafvervolging garanderen. Een in het parlement ingediend wetsontwerp voorziet dat predikers slechts met toestemming van de hoogste instanties aangeklaagd kunnen worden. Dat meldt de Turkse krant Sabah.
 
Met de nieuwe wet zou ook de mogelijkheid beperkt worden om schriftgeleerden voor hun politieke uitlatingen juridisch te vervolgen. Het wetsontwerp over de taken van het Turks bestuur voor godsdienstzaken (Diyanet) voorziet dat de directeur ervan ressorteert onder de premier en verslag bij hem uitbrengt. Hij wordt voor vijf jaar verkozen en heeft de mogelijkheid tot een tweede ambtstermijn. Met de nieuwe wet worden ook strenge spelregels voor het aannemen van geschenken ingevoerd.
 
Het Diyanet-bestuur hangt in Turkije de soennitische islam aan. Turkije volgt het laïcistische principe van scheiding van kerk en staat, die door de stichter van de republiek Mustafa Kemal Atatürk werd verordend. In de Turkse praktijk betekent dat concreet dat de staat controle uitoefent op de godsdienst. De laïcistische oppositie beticht de islamitisch-conservatieve regering van premier Recep Tayyip Erdogan er echter van een geniepige islamisering in Turkije te willen doorvoeren. (belga/svl)