Spanning voor 'recall' in Wisconsin

2 Wordt huidig gouverneur Scott Walker (Republikein) vervangen? ©REUTERS

Met spanning kijken de Amerikanen uit naar het resultaat van een stemming in Wisconsin - met mogelijk verreikende gevolgen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De kiezers van de staat moeten erover beslissen of de huidige Republikeinse gouverneur, Scott Walker, niet herverkozen wordt en door de Democraat Tom Barrett wordt vervangen, een zogenaamde 'recall'. Barret is momenteel burgemeester van Milwaukee.

De uitdager: De Democraat Tom Barrett. ©GETTY

Wisconsin is een van de staten waar in november mogelijk de verkiezingsstrijd in november zal beslist worden. Vele experts zijn van mening dat president Barack Obama daar moet winnen om terug in het Witte Huis te geraken. Indien Walker zich kan handhaven, wordt het voor Obama duidelijk lastiger om een overwinning in Wisconsin te bereiken.

Walker had vorig jaar voor opschudding gezorgd toen hij in het Congres van de staat met torenhoge schulden als besparingsmaatregel een ongemeen omstreden wet erdoor joeg. Hij beperkte de rechten van vakbonden om voor openbare ambtenaren collectieve loonafspraken te onderhandelen. Tegenstanders verzamelden prompt bijna een miljoen stemmen om een stemming over een niet-herverkiezing van de gouverneur af te dwingen.

Volgens peilingen kort voor de opening van de stembureaus zou Walker het nipt halen. Het resultaat wordt morgenochtend verwacht. Het is de derde stemming van deze aard in de Amerikaanse geschiedenis. In de twee vorige gevallen had de aangevochten ambtshouder telkens zijn post verloren, voor het laatst in 2003 de toenmalige Californische gouverneur Gray Davis. De Democraat werd toen vervangen door de Republikein Arnold Schwarzenegger.

Vandaag staan ook Republikeinse voorverkiezingen in vijf staten op het programma, waaronder in het dichtstbevolkte Californië. Maar de voormalige gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, beschikt al over de nodige stemmen voor zijn nominatie als presidentskandidaat en uitdager van Obama.