Buitenland

Santo Subito of een litanie van zaligsprekingen

Vandaag wordt Paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Rik Devillé heft een litanie aan. Devillé is priester

©UNKNOWN

Al tijdens zijn plechtige begrafenisdienst op het Sint-Pietersplein in Rome riep de massa ter ere van Karol Wojtyla 'Santo Subito!' ('Maak hem onmiddellijk heilig'). Tegen de traditie van de kerk in is het er deze keer snel van gekomen. Paus Johannes-Paulus II wordt zalig verklaard. Is het niet gepast een litanie ter ere van deze nieuwe zalige aan te heffen? Ik onderneem een poging.

Zalig zijn sterke wil die het IJzeren Gordijn verbrijzelde.
Zalig zijn mond die meer dan dertig talen sprak.
Zalig zijn voeten die de hele wereld afreisden.
Zalig zijn arm die duizenden kinderen de hoogte in stak.

Zalig de paus die de interreligieuze dialoog nieuw leven inblies en zowel aan de Klaagmuur in Jeruzalem als in het Heilig Jaar 2000 vergeving vroeg voor de fouten uit het verleden van de kerk.
Maar voortaan zal ook zalig heten de paus die theologen als Boff, Küng, Schillebeeckx, Curran, vrouwen ook zoals Gebara en Kane en vele anderen het zwijgen oplegde.

Zalige de man die met pauselijk gezag met 'Ordinatio Sacerdotalis' in 1994 vrouwen definitief uitsloot uit het priesterambt.
Zalige paus, die met grote verbetenheid gescheiden en hertrouwde katholieken de communie verbood.

Zalig de paus die homo's stigmatiseerde.
Zalig de paus die de internationale preventieorganisaties ter voorkoming van aids tegenwerkte.

Zalige paus die als laatste Europese vorst ter ere van '500 jaar verovering van Latijns-Amerika' de tocht van Columbus triomfantelijk overdeed.

Zalige paus die de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie in de kiem smoorde.

Zalige paus die Escriva, stichter van het Opus Dei, zalig verklaarde.

Zalige paus die priester-minister Ernesto Cardinal in Nicaragua en het bisschoppencollege in Cuba openlijk berispte tijdens zijn pontificale bezoeken daar.

Zalige paus die de vermoorde Oscar Romero, bisschop van San-Salvador, een tweede stille dood liet sterven in de kerk.
Zalige paus die Ratzinger aanstelde als bewaker van het geloof, maar tegelijkertijd ook als bewaker van het grootste geheim van de kerk, namelijk het seksueel kindermisbruik door clerici, zodat het voor altijd opgesloten zou blijven binnen de Romeinse Congregatie van de Geloofsleer - op straffe van excommunicatie.
Toen een reporter enkele dagen geleden monseigneur Vangheluwe interviewde, verklaarde een pater uit datzelfde genadeoord uit de Loirestreek waar Vangheluwe op bezinning was: "Vangheluwe is een heilige". Wonderen geschieden nog in de kerk: 'Santo Subito'.