Romney blundert, Obama glundert

1 VS-president Barack Obama in de David Letterman Show. Daar reageerde hij dankbaar op de ongelukkige uitspraken van zijn Republikeinse opponent. Romney zit in het defensief in de laatste rechte lijn naar 6 november, zoveel mag duidelijk zijn. ©AP

De video waarin Mitt Romney met minachting spreekt over de 47 procent Amerikanen die geen belastingen betalen, blijft een blok aan zijn been. Zelfs zijn running mate Paul Ryan reageert verveeld. Democratisch president Barack Obama spint garen als 'president van alle Amerikanen'.

 
Als je president wil zijn van dit land, moet je president zijn van iedereen, niet slechts van enkelen
Barack Obama in de 'David Letterman Show'

Een fragment uit de David Letterman Show van dinsdagavond. "Is dit dan waar rijke kerels in countryclubs over praten?", vraagt Letterman, in een ironische verwijzing naar de gewraakte uitspraken van Romney bij fondsenwervers die minstens 50.000 dollar betaalden om zijn toespraak bij te wonen.

VS-president Barack Obama: "Dat weet ik niet, maar dit wel: toen ik in 2008 won stemde 47 procent van de mensen voor (Republikeins presidentskandidaat) John McCain en niet voor mij. Wat ik hen op verkiezingsnacht vertelde is: hoewel jullie niet voor mij stemden heb ik jullie stemmen gehoord. Ik zal zo hard mogelijk werken om jullie president te zijn. Wat ik leerde als president is dat het allemaal hardwerkende familiemensen zijn die oprecht om dit land geven. Als je president wil zijn van dit land, moet je president zijn van iedereen, niet slechts van enkelen."

'Miljonair Romney'
Het is een antwoord dat president Obama slechts hoeft te herhalen wanneer hij op 3 oktober in Denver, Colorado, tijdens het eerste van drie presidentiële debatten met Romney de degens zal kruisen. De Republikeinse presidentskandidaat zit in de laatste rechte lijn van de campagne in het defensief, terwijl zijn spindoctors hem net vanaf deze week wilden profileren met een inhoudelijk verhaal: hoe 'president Romney' de barslechte economische situatie wil keren. In de plaats daarvan zien ze met lede ogen toe hoe de Democraten een salvo aan tv-advertenties lanceren waarin gewone, op straat geïnterviewde burgers vertellen hoezeer 'miljonair' Romney van de middenklasse is vervreemd.

Hoe Romney zijn eigen imago heeft verbrod, zorgt dan ook voor flink wat wrevel in zijn 'Grand Old Party'. Zelfs zijn running mate Paul Ryan en voor het Congres campagnevoerende Republikeinen reageren openlijk verveeld. Kandidaat-vicepresident Ryan wees de retorische blunder in bedekte termen terecht. "Hij was onmiskenbaar incoherent toen hij dat punt maakte", zei Ryan aan KRNV-TV. Romney zelf vergoeilijkte zijn woordkeuze eerder als "niet elegant".

Ronduit negatief reageerden Republikeinen die campagne voeren om op 6 november een zetel te halen in Huis of Senaat. De steun van deze politici overal te lande is van levensbelang voor een presidentskandidaat, omdat zij grote invloed hebben op lokale kiezers. Als zij afhaken, is de race naar het Witte Huis voorbij. Er is al een precedent. Bob Dole verloor in 1996 de verkiezingen van Bill Clinton toen zijn partij afhaakte door zijn geblunder, en toen een tweede termijn voor de Democratisch president onvermijdelijk werd, haar kiezers begon op te roepen in de eerste plaats Republikeinen voor het Congres te steunen.

Zo dramatisch is de situatie voor Romney natuurlijk niet. Maar, sinds het uitlekken van de video zijn er wel barsten in het cohort Congresleden dat tot dusver eensgezind achter hun presidentskandidaat bleef. Een pijnlijk voorbeeld is hoe Republikeins senator Scott Brown zelfs in Romneys thuisstaat Massachusetts diens uitspraken veroordeelde. "Dit is niet de manier waarop ik de wereld zie", zei Brown. "Als iemand die in harde omstandigheden opgroeide, weet ik dat je niet altijd kiest om overheidssteun te krijgen. Te veel mensen die vandaag willen werken worden tot openbare steun gedwongen wegens het gebrek aan banen."

De Republikeinen controleren nu het Huis maar hopen in november ook de Senaat te veroveren. Hoewel het maar om vier bijkomende zetels gaat, ziet het er volgens de polls niet naar uit dat ze daarin zullen slagen. Ook in het Huis, waar de Republikeinen nu 25 zetels meer hebben, wordt alsnog een krappe race verwacht.

Op de schopstoel
Een blunderende presidentskandidaat dreigt nu ook fataal te worden voor kandidaten zoals Brown, die op de schopstoel zitten. Republikeins strateeg Ford O'Connell in The Washington Post: "Republikeinse kandidaten in gematigde en naar links overhellende districten die nog steeds een aanzienlijk aantal onafhankelijken (kiezers zonder partijregistratie, MR) nodig hebben om te winnen. Dat zijn precies diegenen die nu (door Romneys uitspraken, MR) schade lijden".