Buitenland

Poetin houdt zich in Israël op de vlakte over Iran of Syrië

2 Vladimir Poetin en Benjamin Netanyahu. ©AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan Israël opvallend op de vlakte gehouden als het over Iran of Syrië ging.

President Shimon Peres met Poetin. ©AP

Na zijn onderhoud met de Israëlische premier Benjamin Netayahu zei die laatste dat "Israël en Rusland het eens waren dat de Iraanse nucleaire proliferatie een bedreiging vormt voor Israël en de wereld". De Israëlische president Shimon Peres vroeg "persoonlijk" aan Poetin om harder op te treden tegen de nucleaire ambities van Iran. Hij sprak ook de vrees uit dat de Syrische chemische wapens in handen zouden vallen van Hezbollah.

Maar Poetin zelf bleef voorzichtig. Hij hield het bij algemene bewoordingen. "Issues zoals Syrië en Iran moeten vredevol opgelost worden", klonk het, en "de enige juiste weg is die van onderhandelingen". Maar tot een openlijke veroordeling van de regimes kwam het dus niet.

Het was het eerste bezoek in zeven jaar van een Russische president aan Israël. De lokale autoriteiten hadden al laten verstaan dat ze het vooral wilden hebben over de problemen in de regio, meer bepaald rond Iran en Syrië. Morgen staat nog een ontmoeting met de Palestijnse autoriteiten op het programma. Daarna gaat de Russische president naar Jordanië.