Buitenland

Ook van parket mag miljardair Arnault geen Belg worden

1 Er loopt een onderzoek naar de financiële constructies van Arnault. ©BELGA

Het Brusselse parket heeft zijn rapport over de aanvraag voor de Belgische nationaliteit van de Franse miljardair Bernard Arnault (63) aan de Kamer overgemaakt. Het advies is negatief.

Volgens het gerecht mag de Fransman geen Belg worden. Dat gebeurt amper twintig dagen nadat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ook njet zei op de aanvraag van Arnault.

"Ik kan bevestigen dat het parket zijn advies naar de Kamer heeft gestuurd en dat het inderdaad negatief is", zegt Brussels substituut procureur des Konings Jean-Marc Meilleur. Verder wil Meilleur geen commentaar geven.

In het advies worden twee redenen geciteerd. Wettelijk gezien voldoet Arnault niet aan de criteria: een kandidaat moet kunnen bewijzen dat hij al 3 jaar zijn hoofdverblijfplaats in België heeft. Het parket is net zoals DVZ heel duidelijk: Arnault voldoet niet aan dat criterium.

Onderzoek gestart
Maar er speelde nog een ander argument in het nadeel van de eigenaar van het op drie na grootste fortuin ter wereld. Het Brusselse parket heeft effectief een onderzoek tegen Arnault geopend, schrijft het in zijn rapport, dat de naturalisatiecommissie ontving. De speurders van de financiële cel van Brussel zijn momenteel aan het zoeken binnen het hele netwerk van bedrijven, postbussen en de stichting die de miljardair in België heeft opgericht.

Er heerst onduidelijkheid over die financiële constructies, ook dat speelde een rol in de beslissing, zegt het parket. Verschillende vennootschappen zijn gevestigd in een appartement in Schaarbeek, het thuisadres van een van de Belgische bestuurders van al die bedrijven. Arnault heeft ook een privéstichting in België opgericht die duidelijk bedoeld is om de hoge Franse successierechten te ontlopen.

Staatsveiligheid
Het is nu aan de leden van de naturalisatiecommissie om hun beslissing te nemen op basis van deze twee negatieve adviezen van het parket en het DVZ en dat van de staatsveiligheid - dat laatste moet nog komen. Maar het onderzoek tegen de miljardair blijkt zelfs problematischer te kunnen zijn voor Arnault dan het veto tegen zijn nationaliteitsaanvraag. Arnault, die aan het roer staat van het luxeconcern LVMH, begon in juli een procedure bij het Belgische parlement. Hij valt dus onder de oude naturalisatieprocedure, die sinds begin deze maand helemaal veranderd werd. Als Arnault een tweede kans wil krijgen om Belg te worden, moet hij nu aantonen dat hij een uitzonderlijke verdienste heeft geleverd die kan bijdragen aan de uitstraling van België. Wanneer het gerecht nog verdere stappen tegen Arnault zou ondernemen, dan maakt hij nog minder kans om via deze tweede mogelijkheid om Belg te worden wel te slagen.