Buitenland

Ook Nederlands onderzoek naar video van onthoofding

Er komt ook een Nederlands onderzoek naar de video die de onthoofding van een man laat zien en waarin Nederlands met Vlaamse tongval wordt gesproken. Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) meldde dat vandaag. Het parket in België gaf ook al aan het filmpje te onderzoeken.

Het filmpje zou in maart zijn opgenomen in Syrië. Het werd op 2 juni op een website gepost met een begeleidende tekst die stelt dat de daders leden van het Vrije Syrische Leger zijn. De website is bedoeld voor schokkende foto's en videobeelden.

"De video is bekend bij het OM en bekeken", zegt het OM. "Vanwege het Nederlands dat erin voorkomt, is een onderzoek ingesteld."

De echtheid en de herkomst van de beelden zijn nog niet vastgesteld. Daar doet het Nederlandse OM ook onderzoek naar. Pas als dit eerste onderzoek klaar is, bekijkt het OM of daarna een strafrechtelijk onderzoek komt. Of de Nederlandse en Belgische justitie samenwerken, is niet bekendgemaakt.

Het is niet duidelijk of de daders banden hebben met de fundamentalistische organisatie Sharia4Belgium. Het is wel geen geheim dat er Belgische jongeren in Syrië voor het Vrije Syrische Leger meestrijden.

Voordat de daders de man, die op de grond ligt, met een bot mes onthoofden, valt te horen dat ze "Draai die om" en "Op zijn buik" roepen. Het slachtoffer is vermoedelijk een sjiitische man.