Buitenland

Moskeeën doelwit na slachting militair in Londen

1 Leden van de English Defence League trokken gisterenavond de straat op in Londen, als reactie op de moord in de Britse hoofdstad. ©AP

Na de slachting van een Britse militair op straat in Londen zijn op verschillende plaatsen in Engeland moskeeën aangevallen. Dat hebben Britse media gemeld.

Een man is gearresteerd voor poging tot brandstichting in een moskee in de plaats Braintree in het graafschap Essex. Hij was gewapend met een mes de moskee binnengelopen, meldde de krant The Guardian. Ook een moskee in Gillingham in het graafschap Kent was doelwit. Een man is aangehouden omdat hij vernielingen zou hebben aangericht.

Gisteren braken er in Londen rellen uit na de moord door twee mannen, mogelijk islamisten. Leden van de extreem rechtse English Defence League gooiden met flessen naar de politie in de buurt van de plek van de moord in Woolwich en riepen leuzen tegen de islam.

Afghanistan
De aanvallers die met messen de militair om het leven brachten, waren boos om de aanwezigheid van Britse militairen in Afghanistan. Dat heeft een van de vermeende terroristen gezegd tegen een 48-jarige vrouw die hem na de aanval op straat confronteerde, schrijft The Telegraph. De Britse krant interviewde de scoutingleidster die de aanvallers aansprak. "Ik dacht: ik kan hem beter aanspreken voordat hij nog iemand aanvalt. Deze mensen hebben meestal een boodschap, dus ik vroeg: wat wil je?", vertelde de vrouw aan de krant.

Volgens de 48-jarige gaf de man meteen toe verantwoordelijk te zijn voor de aanval. Hij zei: "Ik heb hem gedood omdat hij moslims heeft omgebracht. En ik heb genoeg van mensen die moslims doden in Afghanistan. Ze hebben daar niets te zoeken."

Bronnen binnen de Engelse regering hebben intussen bevestigd dat de man die is afgeslacht, inderdaad een militair was. Uiteindelijk schoten gewapende politiemensen beide aanvallers neer. Ze liggen in het ziekenhuis en een van hen zou er ernstig aan toe zijn. Bronnen rond het onderzoek zeiden na de arrestatie tegen het persbureau Reuters dat de aanvallers "mogelijk banden hebben met Nigeria".

Politiewoordvoerders weigeren voorlopig alle commentaar op het onderzoek.

Terroristische organisatie
De voormalige Britse minister van veiligheid en contraterrorisme, Pauline Neville-Jones, maakte bekend dat de daders nu worden ondervraagd, aldus The Guardian. De vraag is of de daders uit eigen beweging handelden, of dat er een terroristische organisatie of beweging achter de aanslag zit. Neville-Jones achtte de laatste optie niet waarschijnlijk.

Vanmorgen zei de voormalige minister van Binnenlandse Zaken tegen BBC Breakfast dat de aanslag in Woolwich eraan herinnert dat de risico's die strijdkrachten nemen groot zijn. "De scheidingslijn ligt niet tussen moslims en alle anderen, het ligt tussen terroristen en alle anderen", aldus Reid. Hij is van mening dat de overheid zijn plannen om internet- en emailmonitoring in te zetten bij de bestrijding van terrorisme verder moet uitbreiden. Alleen op die manier kan "een grote ramp" voorkomen worden in de toekomst.