Update

George Clooney gearresteerd in Washington

4 ©AFP

De Amerikaanse filmacteur George Clooney is vanochtend samen met onder andere zijn vader Nick Clooney en enkele leden van het Amerikaanse Congres aangehouden bij een demonstratie voor de ambassade van Soedan in Washington. Leden van de Amerikaanse geheime dienst die ambassades bewaakt, arresteerden de betogers toen ze aanwijzingen van agenten negeerden. Ze zijn beschuldigd van het wanordelijk overschrijden van een politieafzetting en werden korte tijd later in een politiebureau weer vrijgelaten, meldde de omroep Fox News.

©GETTY
©GETTY
©EPA

Clooney had gisteren tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat gezegd dat de VS een hardere positie moeten innemen jegens president Omar Hassan al-Bashir en twee andere Sudanese hoogwaardigheidsbekleders, die worden gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wegens oorlogsmisdaden in het West-Soedanese Darfoer. Bij de betoging voor de ambassade werd het einde van het Sudanese offensief in de provincie Zuid-Kordofan geëist. Clooney voert al lang actie voor mensenrechten in Sudan.

Hij bracht onlangs een clandestien bezoek aan Zuid-Kordofan. Volgens hem dreigt er "de ergste humanitaire crisis in de wereld'' door voedseltekorten die honderdduizenden mensen treffen. "De regering in Khartoem moet stoppen met het lukraak doden van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen'', aldus Clooney. Hij zag in de zuidelijke provincie hoe doodsbange massa's mensen de bergen in vluchtten toen de vliegtuigen van Bashir kwamen bombarderen.

Het ICC heeft sinds 2009 een arrestatiebevel lopen tegen Bashir, maar Sudan weigert dat uit te voeren. Het Strafhof heeft een mandaat van de VN-Veiligheidsraad voor zijn onderzoek.

Bekijk hieronder de video van de Amerikaanse nieuwszender CNN.