Buitenland

Franse miljardair kan geen Belg worden

1 Zakenman Bernard Arnault woont volgens Vreemdelingenzaken niet lang genoeg in België. ©BELGA

De Fransman Bernard Arnault voldoet niet aan de criteria om Belg te worden. Dat zegt de Dienst Vreemdelingenzaken. De weg naar de Belgische nationaliteit wordt heel lastig voor de rijkste man van Europa.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft een negatief advies naar het parlement gestuurd in het dossier van de naturalisatie van Fransman Bernard Arnault. De eigenaar van het op drie na grootste fortuin ter wereld ziet zijn kansen om Belg te worden zo slinken.

Arnault, die aan het roer staat van het luxeconcern LVMH, begon in juli een procedure bij het Belgische parlement. Hij valt dus onder de oude naturalisatieprocedure, want die wordt vanaf januari helemaal veranderd.

Om een beslissing te kunnen treffen in de zaak-Arnault hebben de parlements-leden van de naturalisatiecommissie drie adviezen nodig: een van de Dienst Vreemdelingenzaken, een van het parket en een van de Staatsveiligheid. Het parket en de Staatsveiligheid hebben hun advies nog niet gestuurd. Maar DVZ, die als eerste groen licht moet geven, heeft drie weken geleden het licht op rood gezet.

De ambtenaren van de dienst naturalisatie van DVZ bekeken of Arnault het noodzakelijke aantal jaren in België woont. De regel is namelijk simpel: om te voldoen voor DVZ moet een kandidaat kunnen bewijzen dat hij al minstens drie jaar zijn hoofdverblijfplaats op het Belgische grondgebied heeft. Het rapport dat de Kamer in ontvangst mocht nemen is duidelijk: dat is bij Bernard Arnault niet het geval. De man heeft wel een appartement in Ukkel waar hij gedomicilieerd is, maar volgens DVZ is dat niet genoeg.

Resten nog de adviezen van het Brusselse parket en de Staatsveiligheid. Daarna belandt het dossier bij de rapporteur en de twee corapporteurs van het dossier. Ze moeten een unanieme beslissing nemen op basis van de drie rapporten. De gewoonte bij de commissie is dat met een negatief advies de aanvraag van naturalisatie wordt geweigerd, maar de adviezen volgen is niet verplicht. De bevoegden van dienst zijn Luc Gustin (MR) als rapporteur, André Frédéric (PS) en Els Demol (N-VA) als corapporteurs.

Het lijkt nu wel heel onwaarschijnlijk dat Arnault onmiddellijk een positief antwoord zal krijgen. Bovendien verdenken de socialisten Arnault van belastingontduiking. Als er geen unanimiteit is, wordt het dossier overgedragen aan de volledige commissie, die dan per hoofdelijke stemming moet beslissen.

Vanaf volgend jaar kan ook Bernard Arnault immers proberen een beroep te doen op de nieuwe naturalisatiewet. Vanaf januari kan een buitenlander de Belgische nationaliteit via het parlement aanvragen, op basis van een uitzonderlijke verdienste die kan bijdragen aan de uitstraling van België. Dat kan om culturele, sportieve, wetenschappelijke of sociale verdiensten gaan, maar de nieuwe wet voorziet geen "economische verdienste".

Maar toch is het niet onmogelijk. "Via een Belgische stichting die cultuur moet ondersteunen, zou Arnault toch in de nieuwe procedure kunnen slagen", denkt een expert. Mocht Bernard Arnault uiteindelijk Belg worden, dan zou het beheer van zijn patrimonium beter beschermd worden. In België betaalt men op schenkingen bij leven 3 procent belastingen, tegenover 45 procent in Frankrijk.

Naast het naturalisatiedossier loopt er ook een onderzoek bij het parket van Brussel tegen Arnault. De Tijd pakte gisteren uit met het nieuws dat de financiële sectie van het Brusselse parket de Belgische bedrijven van Arnault doorlicht.