Buitenland

Dodental bij protesten in Egypte opgelopen tot 31

1 ©AP

Het dodental als gevolg van de rellen in de de Egyptische havenstad Port Said is opgelopen tot 31. Het leger heeft de controle over de stad overgenomen. Volgens bewoners in Port Said waren de meeste straten vanochtend vroeg verlaten, op legertanks en gewapende legervoertuigen na.

De lokale autoriteiten hebben de meeste ambtenaren vrijaf gegeven. Veel winkels lieten hun deuren gesloten en hotels vroegen hun gasten weg te gaan, uit angst voor meer geweld.

Gisteren kwam het tot hevige onlusten in de stad na een vonnis over voetbalhooligans. De woede barstte los toen een rechtbank 21 van de 73 beklaagden ter dood veroordeelde in een proces over hun rol bij bloedige voetbalrellen in de stad op 1 februari 2012. Daarbij kwamen toen 74 mensen om het leven.

Aanhangers van de plaatselijke voetbalclub al-Masry raakten in het stadion een jaar geleden slaags met bezoekende fans van de club al-Ahly uit Caïro. De laatste groep stelt dat ze het slachtoffer was van een door al-Masry-hooligans georganiseerde moorddadige aanval.

Het vonnis werd gisteren uitgesproken in een toch al gespannen Egypte. Vrijdag werd namelijk de tweede verjaardag van de val van president Hosni Mubarak gevierd, waarbij betogers en politie slaags raakten. Daarbij vielen ongeveer 10 doden en 100 gewonden.