Buitenland

De Temmerman stapt op als hoofdredactrice Oegandese krant

1 ©UNKNOWN

Els De Temmerman stopt als hoofdredactrice van de vooraanstaande Oegandese krant New Vision. Dat heeft De Temmerman vandaag bevestigd.

"Ik heb donderdagavond mijn ontslag ingediend", zegt De Temmerman. De journaliste, die nog als correspondente werkte voor de toenmalige BRTN en VTM, diende na bijna twee jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de Oegandese krant haar ontslag in omdat de journalistieke onafhankelijkheid niet langer werd gegarandeerd.

Onafhankelijkheid niet gegarandeerd
"Toen ik twee jaar geleden de job aanvaardde, ondertekende ik een contract met de verzekering dat zowel ik als de krant van een volledige editoriale vrijheid zouden genieten", zegt De Temmerman. "Het eerste jaar kon ik doen wat ik wilde, maar de jongste maanden nam de druk toe. De onafhankelijkheid was niet langer gegarandeerd en de druk bleef maar toenemen. Ik moest mijn principes volgen en de knoop doorhakken", aldus De Temmerman, die donderdagavond haar ontslag bij de Oegandese krant New Vision indiende.

Nu wil De Temmerman een rustpauze van zes maanden inlassen. "Ik ga eerst een paar maanden rusten, want ik ben erg moe. Ik heb hier bijna twee jaar vijftien uur per dag gewerkt", zegt De Temmerman, die wel benadrukt dat ze met een sterke ploeg heeft samenwerkt en dat het een fantastische ervaring was. De Temmerman blijft voorlopig in Oeganda. Ze wil de komende maanden de kinderen van haar project rond kindsoldaten in Noord-Oeganda bezoeken. "Ik wil ook nog boeken schrijven en verder rondreizen in Afrika", besluit De Temmerman. (belga/ka)