Update

Controversieel Kamerlid noemt Di Rupo "pedofiel"

3 Laurent Louis op het spreekgestoelte in de Kamer vandaag. ©BELGA

Onafhankelijk parlementslid Laurent Louis heeft premier Elio Di Rupo een 'pedofiel' genoemd. Daarop werd de Kamerzitting van vandaag onmiddellijk geschorst. Dat meldt VRT-programma 'Villa Politica' en weekblad Knack.

Na de uitlatingen van Louis verlaten de parlementsleden de Kamer. ©BELGA
©BELGA

Louis ondervroeg premier Di Rupo over de kostprijs van het bezoek van de Amerikaanse president Obama. "De miljoenen die het bezoek van Barack Obama heeft gekost, had miljoenen koelkasten kunnen vullen", meent Louis.

Premier Di Rupo probeerde de boot af te houden door te zeggen dat de kostprijs later nog gecommuniceerd zou worden. "Ik ben in de barakken geboren, meneer Louis. In tegenstelling tot u, weet ik hoe het eraan toe gaat." Toen Louis door bleef drammen, vroeg Di Rupo hem "op te houden met zijn circus". Waarop Louis hem plots toeschreeuwde: "Bedankt, meneer de pedofiel".

Zitting geschorst
Verschillende fracties, waaronder die van PS en Open Vld, reageerden kwaad en stapten op. Daarop schorste kamervoorzitter Flahaut de zitting onmiddellijk.

Van zowel de meerderheid als de oppositie ontving Di Rupo applaus. Een geste waarvoor de premier hen bedankte, zo schrijft Knack.

"Mensonwaardig"
"Louis zegt alles om in de aandacht te komen. Dit is onbeschoft en onwaardig", reageert Kamerlid Bart Somers (Open Vld) in VRT-programma 'Villa Politica'. "Deze man hoort niet thuis in het parlement, maar in een psychiatrische instelling."

Ook Meyrem Almaci (Groen) is niet te spreken over de uitspraken van Louis. "Dat zijn dingen die je niet zegt, ik ga ze niet herhalen. Hij heeft Di Rupo persoonlijk aangepakt." Almaci noemt de verwensing "mensonwaardig en onaanvaardbaar". "Er moeten maatregelen getroffen worden", aldus Almaci. "Ik heb ernstige vragen bij de geestesgesteldheid van de man in kwestie."

Opspraak
Louis heeft al sinds december vorig jaar geen parlementaire onschendbaarheid meer. Hij kwam eerder al in opspraak omdat hij op zijn website een oude lijst publiceerde met namen van mensen die volgens hem pedofielen of oplichters waren.

Eerder deze maand moest Louis voor de Brusselse correctionele rechtbank verschijnen. Hij moest er zich verantwoorden voor heling, laster en eerroof en het bekendmaken van de identiteit van slachtoffers van seksueel misbruik.