Video

Bom in Boston was verstopt in snelkookpan

4 ©Screenshot YouTube

Een van de bij de marathon van Boston ontplofte bommen lijkt in een metalen snelkookpan te hebben gezeten die op haar beurt in een zwarte rugzak was verstopt. Dat heeft nieuwszender CNN bij de federale ordediensten vernomen.

©REUTERS
©EPA
©EPA

Er waren al berichten dat men op zoek is naar een man met donkere huid die met twee rugzakken was gezien. Officiële bevestiging hiervan is er nog niet. Volgens een bron binnen het onderzoek zou één van de bommen in een metalen snelkookpan in een rugzak gezeten hebben. De bom werd met een timer tot ontploffing gebracht, en waarschijnlijk niet met een mobiele telefoon.

Onderzoekers moeten tussen het puin naar aanwijzingen zoeken. Zelfs de kleinste stukjes zouden kunnen helpen. De explosieven waren zeker niet groot en uit de eerste studie blijkt geen spoor van C-4 of ander explosief materiaal. Op basis van de rook die na de explosie opsteeg, wordt vermoed dat er een mix gebruikt werd om een explosie te veroorzaken. Ook zouden er scherven, spijkers en stalen kogels aanwezig geweest zijn om zo veel mogelijk letsels te veroorzaken.

Al-Qaïda
Soortgelijke bommen werden al gebruikt in Afghanistan, India en Pakistan. De tak van al-Qaïda in Jemen publiceerde ooit een gebruiksaanwijzing voor het fabriceren van dergelijk explosief. Het document was getiteld: "Hoe maak je een bom in de keuken van je moeder".

De bommen zijn relatief eenvoudig na te maken door extremisten overal ter wereld en zijn ook al gebruikt voor aanslagen in het Westen. Denken we maar aan de mislukte aanslag op Times Square in New York in 2010, ook toen kwam er een snelkookpanbom aan te pas.

Een mogelijke dader of een motief voor de aanslag is er nog niet. Bij de explosie kwamen drie mensen om het leven, onder wie een 8-jarige jongen. Meer dan 170 slachtoffers liepen verwondingen op en volgens verklaringen zouden tientallen mensen ledematen zoals een been of een voet verloren zijn door de gruwelijke aanslag.

Meer foto's van de restanten van de bom kan u hier bekijken.