Buitenland

Australië verwacht stijging zeeniveau van één meter

1 ©AP

Het zeeniveau zou binnen een eeuw één meter kunnen stijgen als gevolg van de opwarming van de Aarde. Daardoor dreigt de kans op verwoestende overstromingen in kustregio's toe te nemen. Dat besluit een Australische studie.

Het eerste rapport van de Klimaatcommissie van de Australische regering geeft aan dat de bewijzen van de opwarming van de Aarde geen twijfel meer toelieten. Het laatste decennium was het warmste ooit.

Het rapport is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens van over de hele wereld en meldt dat de uitstoot van groeikasgassen zonder twijfel verantwoordelijk is voor de stijging van de temperaturen, de opwarming van de oceanen en de stijging van het zeepeil.
 
Eén meter of meer
"Ik denk dat de gemiddelde hoogte van het zeepeil in 2100 tussen 50 centimeter en 1 meter hoger zal zijn dan dat van 1990", schreef professor Will Steffen, die verantwoordelijk is voor de commissie. Hij deelde mee dat zijn prognose hoger is dan het rapport van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in 2007.
 
"Het is bijna 5 jaar later, we weten meer over het gedrag van de ijskappen. Over Groenland bestaat heel degelijke informatie. We weten dat het ijs aan een stijgend tempo smelt", verklaarde hij. "Dat doet de prognose tot 1 meter oplopen. Er zijn zelfs mensen die denken dat het nog veel verder kan gaan."
 
Steffen meldde ook dat natuurrampen die nu één keer in de eeuw voorkomen, zich door de stijging één keer per jaar kunnen voordoen. (belga/gb)