Als Romney president wil worden, is het nú tijd voor nieuwe tactiek

1 ©UNKNOWN

Verschillende experts uit zowel het Republikeinse als Democratische kamp zijn het erover eens dat Romney net als sommige eerdere presidentskandidaten dreigt te vervallen in de 'klassieke neerwaartse spiraal' die veroorzaakt wordt door een opeenvolging van negatieve mediaberichten en het beeld opwerpt van een zwakke presidentskandidaat. Om nog kans te maken op de Amerikaanse verkiezingsoverwinning moet Romney nu het roer omgooien. Dat zegt Dan Schnur, de voormalige woordvoerder van de Republikein John McCain.

 
Het is alsof Romney echt gebrand is op de job, maar zich niet goed heeft voorbereid op het sollicitatiegesprek
Tracy Sefl

Mitt Romney lijkt de campagnemissers aaneen te rijgen sinds de start van de zomer. De Republikeinse presidentskandidaat schoffeerde de Londense burgemeester een dag voor de aftrap van de Olympische Spelen door de veiligheid van het grootse sportevenement in vraag te stellen. Op de partijconventie in Tampa liet hij acteur Clint Eastwood een bizarre conversatie voeren tegen een ingebeelde president Obama, waarvan we moesten geloven dat hij op de stoel naar Eastwood zat. Tijdens de nominatiespeech repte Romney met geen woord over de militaire aanwezigheid in Afghanistan of elders ter wereld. En zelfs het weer zat tegen. Eind augustus werd de Republikeinse conventie een dag uitgesteld omwille van een orkaan. Politico.com vergelijkt Romney met inspecteur Clouseau: Hij slaagt er maar niet in zijn kerntaken uit te voeren zonder in de problemen te sukkelen.

Peilingen
Romney schaart momenteel 43 procent van de kiezers achter zich, terwijl Obama gaat lopen met 48 procent van de stemmen. De negatieve spiraal waarin hij verzeild dreigt te raken, kan hem beletten dat gat dicht te rijden. De Democratische Tracy Sefl, die in 2008 samenwerkte met Hillary Clinton, ziet het zo: "Het is alsof Romney echt gebrand is op de job, maar zich niet goed heeft voorbereid op het sollicitatiegesprek". De Republikein kreeg de stempel van knoeiende politicus opgeplakt, aldus Sefl, en ze vraagt zich af hoe de politicus die brokken zal lijmen.

Romney moet nu op de proppen komen met "iets groots", adviseert Schnur. "Ik denk aan een belangrijk beleidsplan, een indrukwekkende toespraak of een grote uitdaging voor de huidige president." Wat de presidentskandidaat zeker niet mag doen, is afwachten tot een mogelijk nieuw schandaal de kop opsteekt, aldus de ex-woordvoerder van McCain.

Opdoffer
De mogelijk toekomstige president van de VS kwam zeer recent opnieuw negatief in beeld omdat hij op een bijeenkomst van geldschieters, afgelopen mei in Florida, had gezegd dat hij zich niets moet aantrekken van 47 procent van de kiezers. "Zij stemmen toch voor Obama, betalen geen belastingen en zijn afhankelijk van de overheid", klonk het. Dat het magazine Mother Jones de beelden op haar website publiceerde, was een grote opdoffer voor de ex-gouverneur van Massachusetts. Het duurde niet lang of de video ging de wereld rond. Ietwat onhandig verdedigde Romney zijn optreden, dat volgens hem in "de juiste context" moet worden geplaatst.

Het is nu vooral uitkijken naar het tv-debat tussen Obama en Romney op 3 oktober, waarover wij ook zullen berichten, en waarvan experts voorspellen dat het bepalende lijnen kan uitzetten voor het vervolg van de verkiezingsrace in de VS. Later in oktober volgen nog twee andere tv-debatten.