Update

132 gedetineerden ontsnappen uit Mexicaanse gevangenis

1 ©REUTERS

In de Noord-Mexicaanse staat Coahuila zijn 132 gevangenen uit een gevangenis ontsnapt. Ze maakten daarbij gebruik van een tunnel en knipten nadien prikkeldraad door. Dat bevestigen de regionale juridische autoriteiten.

De gevangenen ontsnapten via een tunnel van 1,20 meter breed en zeven meter lang, die op een diepte van 2,90 meter was gegraven vanuit de voormalige schrijnwerkerij. De uitgang van de tunnel bevond zich nabij een uitkijkpost. De gevangenen hebben nadien de prikkeldraad doorgeknipt om een na een te ontsnappen.

De gerechtelijke autoriteiten van Coahuila werden omstreeks 15.25 uur op de hoogte gebracht door de directie van de gevangenis van Piedras Negras, die niet ver van de grens met de Verenigde Staten ligt. Op basis van een lijst overliepen ze de gevangenen en stelden ze vast dat er 132 op het appel ontbraken.

De autoriteiten hebben contact opgenomen met hun collega's in de naburige staten en met de Noord-Amerikaanse overheden, opdat ze de gepaste maatregelen zouden nemen. Er werd een grootschalige operatie gestart in de omgeving, met hulp van de Mexicaanse landmacht, de federale politie en de marine.

De gouverneur heeft alvast een beloning van 200.000 pesos (12.000 euro) beloofd aan wie informatie levert die kan leiden tot de aanhouding van de ontsnapte gedetineerden. De autoriteiten hebben de gevangenisdirecteur, de omkadering en het personeel voor ondervraging op het matje geroepen. Het openbaar ministerie heeft hun voorlopige opsluiting bevolen voor de duur van het onderzoek. Ook wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen de ontsnapping en een schietpartij tussen veiligheidstroepen en gewapende mannen in het nabijgelegen dorpje Castanos.