Buitenland

"Prostitutie strafbaar maken in Frankrijk is schijnheilig"

2 Een prostituee tippelt aan de Promenade des Anglais in Nice. ©REUTERS

Het Franse Parlement debatteert vandaag over een controversiële wet die komaf wil maken met prostitutie door betalen voor seks strafbaar te maken en prostituees te helpen uit het vak te stappen.

Verschillende prostituees demonstreren voor de Franse Assemblé in Parijs tegen het wetsvoorstel. ©AP

De wet, die een mijlpaal vormt in de pogingen van het land om prostitutie uit te roeien, zou de bestaande boetes en gevangenisstraffen voor prostituees schrappen en die vervangen door sancties tegen hun klanten.

"Zonder klanten zou er geen prostitutie zijn, dat spreekt voor zich. Maar we weten ook dat er altijd klanten zullen zijn voor prostitutie", schreef Maud Olivier, een van de twee socialistische parlementsleden die de wet steunen, in een rapport aan het parlement. "Ons doel moet zijn het aantal te verlagen", stond verder nog in het rapport.

Momenteel riskeren prostituees een boete van 3.750 euro en een celstraf van twee maanden als ze mensen vragen om voor seks te betalen.

1.500 euro boete

Met de nieuwe wet zouden mensen die erop betrapt worden seks te kopen een boete krijgen van 1.500 euro of verplicht worden een cursus bij te wonen over de omstandigheden waarin prostitutie gebeurt. In sommige gevallen kunnen beide straffen worden opgelegd, recidivisten krijgen een dubbele boete.

Prostituees zouden hulp krijgen om ander werk te vinden. Buitenlanders zouden de mogelijkheid krijgen om legaal in Frankrijk te blijven.

De publieke opinie is verdeeld over de wet, waartegen vooral de prostituees zelf gekant zijn.

Clandestiniteit

Organisaties die met prostituees werken, zoals Dokters van de Wereld, hebben er al voor gewaarschuwd dat het bestraffen van klanten prostitutie in de clandestiniteit zal duwen, waardoor prostituees een groter risico lopen op mishandeling en uitbuiting.

Een groep bekende journalisten, auteurs, artiesten en professionals kwamen ook in opstand tegen de wet met het manifest 'Touche pas à ma pute' (blijf van mijn hoer), waarin ze pleiten dat "iedereen het recht heeft om zijn charmes vrij te verkopen."

Actrice Catherine Deneuve en zanger Charles Aznavour ondertekenden een gematigdere petitie, die stelde dat de wet bedrieglijk en schijnheilig is.

Frankrijk heeft naar schatting tussen de 20.000 en 40.000 prostituees. Vermoedelijk heeft 80 tot 90 procent van hen een buitenlandse nationaliteit.