Update

Zit Sharia4Belgium achter rellen Borgerhout?

In Borgerhout bij Antwerpen zijn jongeren zaterdagmiddag de straat opgekomen om te demonstreren tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Het protest eindigde in rellen.  Toen de politie een van de leiders van de woelige manifestatie aan de Drink oppakte, werd de sfeer nog grimmiger en kwam het tot incidenten. Volgens sommige bronnen zou de opgepakte man behoren tot de extremistische organisatie Sharia4Belgium. De politie isoleerde 120 amokmakers. Zij werden administratief aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex aan de Noorderlaan.

Op de Drink verzamelden zaterdagmiddag een tweehonderdtal jongeren om te protesteren tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims', hoewel de organisatoren van het stadsbestuur geen toelating hadden gekregen om te betogen. Aanvankelijk bleef het bij het scanderen van slogans, maar toen een harde kern wilde doorbreken naar de Turnhoutsebaan, greep de politie in.

Geen gewonden
"Op de Turnhoutsebaan was een braderij bezig en we wilden ten alle koste vermijden dat de heethoofden tot daar zouden geraken. Het ging er toen eventjes hard aan toe. De politie heeft pepperspray en de wapenstok gebruikt, maar er raakte niemand gewond. De amokmakers konden teruggedrongen worden tot op de Drink, waar ze administratief werden aangehouden", zegt woordvoerder Fons Bastiaenssens.

Weer vrij
Een concreet cijfer over het aantal aanhoudingen is er nog niet, maar het zouden er zeker meer dan 120 zijn. De jongeren werden stelselmatig overgebracht naar het cellencomplex aan de Noorderlaan. "We willen op die manier ook vermijden dat er later nog rellen zouden uitbreken. Ze zullen één voor één geïdentificeerd worden en dan in de loop van de avond met mondjesmaat worden weer vrijgelaten", aldus de woordvoerder.

Gisteren was een sms-bericht verspreid waarin werd opgeroepen om vandaag om 15 uur te verzamelen aan de Drink in Borgerhout om te protesteren tegen de anti-islamfilm. "Wij zijn bereid om met onze zielen en harten te strijden voor onze geliefde profeet, al is het de dood die ons tegemoetkomt. Wie liefde heeft voor de Profeet moet aanwezig zijn", luidde de boodschap.

De Antwerpse afdeling van de N-VA veroordeelt scherp de gewelddadige ontsporingen bij een demonstratie tegen de anti-islamfilm in Borgerhout. Wat de partij bijzonder boos maakt, is het respectloze gedrag van sommige jongeren net op de dag dat Borgerhout zijn beste beentje wilde voorzetten met de feesteditie van de Reuzenstoet. De N-VA geeft ook een pluim aan de politiediensten die met hun doortastende aanpak erger heeft kunnen voorkomen.

Ondernemers zeer verontwaardigd
Unizo Antwerpen Stad heeft totaal geen begrip voor de rellen. De zelfstandigenorganisatie vraagt om een harde aanpak van organisatoren en daders. Unizo vindt het schokkend dat de rellen net uitbraken tijdens een volksfeest en reuzenstoet en dit "onder hem mom van protesten" tegen een anti-islamfilm die gemaakt werd in de VS.

De organisatie heeft naar eigen zeggen zeer verontwaardigde e-mails gekregen van islamitische ondernemers. Zij vreesden dat de amokmakers hun buurt zullen blijven verzieken als er niet harder tegen wordt opgetreden. Unizo Antwerpen Stad wil wel de ordediensten feliciteren met hun kordaat optreden tot dusver. Intussen werd het buurtinformatienetwerk opgestart om de ondernemers in de buurt op de hoogte te houden van de toestand.