Binnenland

Weyts: "Betogers toonden verschil tussen Vlaming en Waal"

1 ©BELGA

De deelnemers aan de SHAME-betoging hebben met hun actie ten dele de bestaande verschillen tussen Vlamingen en Walen aangetoond. Dat stelt N-VA-Kamerlid Ben Weyts. "Laat ons die verschillen erkennen en meer autonomie aan de deelstaten geven", herhaalde hij in 'De Ochtend' op Radio 1 het standpunt van zijn partij.

De betoging was onmiskenbaar een signaal, geeft Weyts toe. Maar, zo stelt hij, de federale verkiezingen waren óók een signaal. "Toen stemden meer dan 1,2 miljoen Vlamingen op N-VA en dus voor veranderingen, een fundamentele staatshervorming en een oplossing voor B-H-V."
 
21% uit Vlaanderen
Weyts heeft de peiling van 'Le Soir' gelezen, die zegt dat 21 procent van de deelnemers aan de betoging uit Vlaanderen kwam en dat de gehechtheid aan een verenigd België het voornaamste motief voor deelname was. Volgens Weyts tonen die cijfers juist de grote verschillen aan tussen Vlamingen en Walen.
 
"Paradoxaal genoeg hebben de betogers daarmee bestreden wat ze wilden bewijzen", stelt hij. "Ze betoogden voor eenheid, maar ze hebben net hun verscheidenheid geïllustreerd en ten dele de verschillen tussen Vlamingen en Walen aangetoond."
 
"Eigenzinnige interpretatie"
Dat Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux dreigt de onderhandelingstafel te verlaten als er niets gebeurt, beoordeelt de N-VA'er als een eigenzinnige, vreemde interpretatie van de betoging. "Niemand heeft actie gevoerd voor het uittrekken van de stekker", lacht hij. "Vorige week heeft ook Wouter Van Besien van Groen! gedreigd op te stappen, maar dat bleek loos."
 
Op het feit dat de Open Vld zich nu beschikbaar stelt voor de regeringsonderhandelingen en vraagt dat de socio-economische dossiers het eerst aangesneden worden, reageert Weyts: "Niet wij bepalen welke partijen er aan tafel komen. Maar first things first: laten we eerst een communautair akkoord maken." (belga/svm)