Binnenland

Wapenhandelaar in beroep tegen verbod op wapens in etalages

©UNKNOWN

De Antwerpse wapenhandelaar Lang, bij wie Hans Van Themsche vorig jaar zijn wapen kocht, gaat in beroep tegen de beslissing van de stad om het tentoonstellen van wapens in etalages niet meer toe te laten. De stad wil met de maatregel de impulsaankoop van wapens afremmen, maar de wapenhandelaar vindt het een zware ingreep op zijn normale manier van werken.

Het verbod heeft betrekking op alle vuurwapens, namaakwapens, dolken, knotsen, spring- en valmessen of afbeeldingen daarvan. Gewone zakmessen en wapens met historische, folkloristische of decoratieve waarde mogen nog wel zichtbaar tentoongesteld worden voor voorbijgangers.

"Het verbod is sinds 10 juli wettelijk van kracht en geldt voor alle wapenhandels en sportwinkels. Wie betrapt wordt op een overtreding, riskeert een geldboete en/of sluiting van de winkel", zegt Peter Renard van het kabinet van burgemeester Patrick Janssens.

Volgens de stad kwam het verbod tot stand in overleg met de lokale wapenhandelaars, maar Lang zou daar toch niet onverdeeld mee akkoord zijn gegaan. Hij heeft op 12 juli klacht ingediend bij de provincie. "Bij mijn weten is hij de enige die dat gedaan heeft. Zijn klacht werkt echter niet opschortend. Het verbod blijft met andere woorden van kracht", aldus Renard.

De stadssecretaris is momenteel een dossier aan het samenstellen met daarin het standpunt van het Antwerpse stadsbestuur en zal dit binnenkort overmaken aan de gouverneur. Die heeft vervolgens 30 dagen de tijd om een beslissing te nemen, maar daartegen is ook nog altijd beroep mogelijk. (belga/dm)