Update

Vertraging op Zaventem door acties luchthavenpolitie

1 ©BELGA

De actie van de luchthavenpolitie zorgt niet voor grote problemen op de luchthaven van Zaventem. "De hinder voor de passagiers valt mee", zo luidt het zowel bij de vakbonden als Brussels Airport. Het politiepersoneel dat de paspoortcontrole uitvoert, heeft vanmorgen tussen 08.30 en 08.50 uur 'gerichte prikacties' uitgevoerd. Op die manier wordt geprotesteerd tegen het personeelstekort bij de dienst. Nieuwe prikacties vallen niet uit te sluiten. Politievakbond NSPV raadt reizigers alvast aan om zich snel naar de grenscontroles te begeven.

Zowel de vakbonden als Brussels Airport stellen dat de actie, die gesteund wordt door alle vakbonden, voor weinig hinder zorgde. "Sowieso zouden de problemen zich enkel voordoen bij de passagiers die buiten de Schengenzone reizen. Maar ook bij die passagiers merken we dat de hinder meevalt. Er staan langere rijen, maar voor wie op tijd naar de luchthaven komt mag dit geen problemen opleveren", aldus woordvoerder Jan Van der Cruysse van Brussels Airport.

"Het is niet de bedoeling om de reizigers te treffen. We willen ons standpunt kracht bijzetten", zegt Vincent Houssin van VSOA. "We wachten nu op een signaal. Als dat er niet komt, valt niet uit te sluiten dat er vandaag nog een nieuwe actie volgt."

Hinder
Het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV) roept zijn achterban wel op om nog niet massaal het werk neer te leggen, maar eerder te opteren voor gerichte acties "om de hinder voor de passagiers zo beperkt mogelijk te houden". De vakbond raadt reizigers alvast aan om zich "snel naar de grenscontroles te begeven, zodat ze hun vlucht niet missen als deze controles veel vertraging zouden oplopen door prikacties".

De bonden van het politiepersoneel klagen onder meer het personeelstekort en de werkomstandigheden aan. "Wij hopen dat de overheid de ernst van de toestand inziet en alsnog de nodige organisatorische maatregelen treft die zich opdringen", zei Geert Cockx, nationaal voorzitter van NSPV, eerder op de dag.

Overleg
Het overleg heeft niet veel opgeleverd, meldt Cockx vanavond. "We zijn niet veel wijzer geworden", luidt het. De vakbonden beraden zich nu over eventuele verdere acties om hun eisen kracht bij te zetten, zonder evenwel te veel hinder voor de reizigers te willen veroorzaken. "Een evenwichtsoefening", aldus nog Cockx.