Update

Vecht- en steekpartij op Genkse school: 2 scholieren gewond

4 De school Sint-Lodewijk in Genk. ©BELGA

In de technische school Sint-Lodewijk in Genk hebben spanningen tussen Koerdische en Turkse jongeren deze voormiddag geleid tot een vecht- en steekpartij op de speelplaats. Twee Turkse laatstejaarsstudenten werden met messteken afgevoerd naar het ziekenhuis in Genk. Ze zijn niet in levensgevaar. Na de schermutselingen zijn twee verdachten opgepakt. Eén van de verdachten is 18 jaar. Later op de dag keerde rust in de school terug, op het einde van de week last directeur Michel Janssen een afkoelingsperiode in.

Directeur van Sint-Lodewijk Michel Janssen. ©BELGA
Een Koerdishe betoging leidde zaterdag in Genk tot opstootjes tussen Koerdische demonstranten en Turkse tegenbetogers. ©BELGA

Twee opgepakte verdachten worden door de lokale politie van Genk verhoord. "Drie familieleden van het slachtoffer van de vechtpartij waren naar de school gekomen en de confrontatie resulteerde in twee slachtoffers, elk met een steekwonde. Eén van de twee slachtoffers mocht het ziekenhuis verlaten. De andere jongeman moet enkele dagen in het ziekenhuis blijven voor verdere verzorging. De aanleiding voor deze feiten moet waarschijnlijk worden gezocht in de spanningen rond de Turks-Koerdische betoging van afgelopen zaterdag in Genk", aldus Veerle Cielen, persmagistraat van het Tongerse parket.

Aan de steekpartij in de Genkse school is vanmorgen een ruzie voorafgegaan tussen enkele jongeren buiten de school. Aan een bushalte was een jongeman aangepakt, waarna het opnieuw tot een schermutseling kwam aan de fietsenstalling van de school. Die feiten speelden zich af voor aanvang van de school, maakte directeur Michel Janssen bekend.

De twee betrokken partijen werden elk in een aparte kamer geplaatst om over het gebeuren te praten. "Net toen dat gesprek beëindigd was, zagen de partijen elkaar en werd een vuistslag uitgedeeld. We liepen vervolgens over de speelplaats naar het EHBO-lokaal omdat iemand een bloedneus had. Op dat ogenblik kwam een derde persoon aangestormd, die met een mes gewapend was. Het ging razendsnel. Het duurde een tweetal minuten. Die man was uitzinnig en we probeerden met drie personen hem in bedwang te houden. De politie kon hem vervolgens arresteren", aldus directeur Janssen.

"Ik wil het niet minimaliseren, maar de verwondingen vallen al bij al nog mee. Het blijven uiteraard serieuze feiten, het had niet mogen gebeuren. De hele voormiddag was er extra toezicht door ons schoolpersoneel, ook tijdens de speeltijd. Om 11.15 uur liep de situatie uit de hand", vertelt directeur Janssen. Morgen gaan de lessen in de school gewoon door. De politie zal vandaag en morgen wel standby blijven, voor het geval er nog gespannen situaties zouden escaleren. Er staat ook politie aan het station van Genk.

Lees verder onder de video.

©BELGA

Directeur Michel Janssen stelde in de vooravond vast dat de rust in zijn school weergekeerd was, maar hij ziet donderdag, een pedagogische studiedag, en de geplande vrije dag vrijdag als een afkoelingsperiode voor alle jongeren. Morgen en overmorgen is er school.

"Er zal morgen extra politietoezicht zijn en via de website gaan we onze leerlingen informeren. Vandaag namen we ook de beslissing dat bezorgde ouders, die dat wilden, hun kinderen konden afhalen. We besloten ook de lessen vroeger te stoppen. In de naastgelegen school De Wijzer duurden de lessen tot 16.30 uur, zodat niet alle jongeren tegelijkertijd buiten zouden komen", aldus directeur Janssen van het Technisch Instituut Sint-Lodewijk.

Paniek bleef uit
"Op onze school zitten uitsluitend jongens en we krijgen wel vaker te maken met conflictsituaties", aldus de directeur. "Ik heb vandaag  vooral inspanningen gedaan om escalaties te voorkomen. Leerlingen, die samentroepten, werden gevraagd naar hun klassen te gaan. Er is in ieder geval geen paniek uitgebroken na het incident op de school."

Janssen meldt dat na de vechtpartij aan een bushalte en de fietsenstalling er bij de voormiddagspeeltijd extra toezicht was, maar die verliep rustig. "Dan zijn twee meerderjarige personen onze school binnengekomen, die de receptie straal negeerden. Onze school is een open school, die vrij toegankelijk is. Er waren geslaagde gesprekken met alle betrokkenen in twee aparte lokalen, maar toen die beëindigd waren, kwamen de partijen oog in oog met elkaar te staan. Er werd een vuistslag uitgedeeld met een bloedneus tot gevolg. We liepen over de speelplaats naar het EHBO-lokaal, waar plotseling de derde onbekende persoon met een mes verscheen."

De directeur zegt nog met het CLB te zullen overleggen of psychologische bijstand nodig is voor de andere leerlingen.

Lees verder onder de video.

Drukte in Genk
Aan het trein- en busstation aan de Europalaan in Genk was er deze namiddag rond 16 uur een grotere drukte dan normaal na het incident aan de Genkse school Sint-Lodewijk. Veel jongeren, zowel van Turkse als van Koerdische komaf, troepten samen aan het station, omdat ze met veel vragen zaten over de gebeurtenissen van vandaag.

Politieke inmenging
Burgemeester Wim Dries (CD&V), tweede schepen Ali Caglar (CD&V) en de voorzitters van verschillende Turkse verenigingen mengden zich onder de jongeren om antwoorden te geven en de gemoederen te bedaren. Aan het station was ook de politie zichtbaar aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Voor de burgemeester is het eerst en vooral belangrijk de rust bij de mensen te bewaren.

De optocht van afgelopen zaterdag, waarvoor de Koerdische vereniging uit Genk de toestemming had gekregen, is volgens Dries en Caglar misbruikt door extremisten van vooral buiten Genk. Bij de optocht werd met vlaggen gezwaaid met de beeltenis van Abdullah Öcalan, de leider van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK. Er waren ook Turkse extremistische tegenbetogers in Genk aanwezig.

"De Genkse gemeenschap met de verschillende volkeren is daarin misbruikt. Vooraf was afgesproken dat er geen vlaggen of symbolen gebruikt mochten worden en toch is dat gebeurd. Ik heb er spijt van dat de optocht van zaterdag op die manier misbruikt is. Ik vraag de internationale spanningen niet in Genk binnen te halen. Geweld lost dit niet op", aldus Wim Dries, die vandaag ook contact had met de Koerdische gemeenschap. "De Turkse gemeenschap is geschokt door wat er zaterdag gebeurd is. Genk is een multiculturele samenleving waar verschillende volkeren al jaren goed met elkaar omgaan, ook de Koerden en de Turken en alle anderen. Genk telt 12.000 Turken, maar zaterdag waren er heel weinig naar het centrum afgezakt. De groep extremisten bestond uit veel niet-Genkse jongeren", voegde Caglar eraan toe.