Binnenland

Vanaf maandag geen wapens meer in Antwerpse etalages

Officieel mogen vanaf 15 juli in Antwerpse winkelvitrines geen wapens meer uitgestald worden. Omdat die dag op een zondag valt, zal de maatregel maandag pas ingaan. De beslissing is een gemeentelijke maatregel van het Antwerpse stadsbestuur, bovenop de nieuwe wapenwet, om impulsaankopen tegen te gaan.

"De regel zal niet alleen gelden voor wapenhandels, maar bijvoorbeeld ook voor sportwinkels, outdoor- en kampeerwinkels en werd door de laatste gemeenteraad goedgekeurd", zegt Kikki Vervloessem, woordvoerster van Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a). "Alle vuurwapens, namaakwapens, dolken, knotsen en spring- en valmessen zijn uit den boze."

De maatregel werd opgenomen in een nieuw artikel in de Antwerpse politiecodex. Het artikel stelt dat naast wapens ook afbeeldingen ervan op geen enkele manier zichtbaar zijn mogen zijn voor voorbijgangers.

"De gewone zakmessen, wapens met historische, folkloristische of decoratieve waarde zijn nog wel toegestaan", gaat Vervloessem verder. Overtredingen worden bestraft met een geldboete of zelfs de sluiting van de winkel. (belga/dm)