Binnenland

UGent veegt 'duurzame dag' van tafel

1 ©UNKNOWN

De Universiteit Gent heeft beslist om wekelijks niet langer een Omgekeerde Dag te houden.

Sinds september vorig jaar serveerden studentenrestaurants van de unief iedere donderdag drie vegetarische en een vis- of vleesmaaltijd, in plaats van omgekeerd, om het personeel en de studenten bewust te maken van duurzame voeding. Want een dag per week kiezen voor een vegetarische maaltijd doet onze milieu-impact al gevoelig dalen.

Dat het initiatief nu wordt afgevoerd - door een universiteit die een duurzame toekomst naar eigen zeggen hoog in het vaandel draagt - stuit de initiatiefnemers tegen de borst. De studenten van UGent1010 uitten hun ongenoegen in een open brief.

De Afdeling Maaltijdvoorzieningen van de universiteit verdedigt de beslissing door te stellen dat de markt van kant-en-klare vegetarische maaltijdcomponenten op het niveau van de assemblagekeuken onvoldoende groot is. De dienst wil wachten tot die verder is ontwikkeld.

Een rechtvaardiging die de studenten aan de kaak stellen, gezien de proefperiode heeft uitgewezen dat voldoende variatie wel mogelijk is. Gelobby en subjectief advies ligt volgens hen aan de basis van de afschaffing.

De volledige open brief kan u hier lezen.